Най-важното накратко: как да получим официално удостоверение за наличие на антитела

Представяме достоверна и актуална информация, публикувана от Единния информационен портал (официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията).

От днес, 11 ноември, вече имаме възможност да получим удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването, всички граждани, които имат направено изследване за наличие на IGG антитела срещу SARS-CoV-2 след 11.11.2021 г. и лабораторният резултат е със стойност над 150 BAU/ml, ще могат да изтеглят своето удостоверение от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) от ТУК. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение. Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Генерираното удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест, е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат. В документа се съдържат всички задължителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата.

За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела задължително трябва да е направено след 11.11.2021 г. от лаборатория, която е успешно интегрирана с НЗИС. Тестове, направени извън територията на Република България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ. По препоръкча на Министерството на здравеопазването гражданите, които желаят да ползват удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест, следва да се поинтересуват дали избраната от тях лаборатория отговаря на условията.

Образец на удостоверението можете да видите ТУК.

Съвети за силен имунитет при смяна на сезоните

Напомняме: за да направите своя информиран избор, използвайте достоверни източници на информация. При въпроси можете да се консултирате с Вашия лекар, с регионалната здравна инспекция, която отговаря за населеното Ви място.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти