На прага на четвъртата вълна: всичко, което трябва да знаем за антителата срещу COVID-19

Изследването на антитела и съответно определянето на техния титър зависи от чувствителността на приложения тест, съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирано от dariknews.bg. Тестовете, определящи антитела, могат да се разделят така:

бързи (10-15 мин.) качествени имунохроматографски тестове
по-бавни (няколко часа) полуколичествени ензимно-свързани (ELISA) 
хемилуминисцентни (CLIA) серологични тестове

Тестовете и от двете групи откриват антитела от клас IgM, IgG или и двата едновременно, а някои откриват и антитела от клас IgA. Не всички антитела обаче притежават активност, която неутрализира инфекциозните свойства на вируса.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

Неутрализиращата активност на антителата се определя чрез вирус-неутрализираща реакция, която в случая на SARS-CoV-2 се извършва в специализирани лаборатории, работещи в 3-то ниво на биологична безопасност. Разработени са и сурогатни вирус-неутрализиращи тестове, които позволяват работа и в по-ниското 2-ро ниво на биобезопасност. 

Трябва да се има предвид, че реактивността и свързващата активност на антителата не корелира с неутрализиращата им активност и неутрализиращата им активност не е равна на имунитет. Както и че хуморалният имунен отговор не е единственото ниво на защита при инфекция със SARS-CoV-2. 

ваксина коронавирус
Снимка: iStock

Минималното ниво на анти-SARS-CoV-2 антитела, осигуряващо протекция от инфекция, все още не е известно, както и не е известно каква част от детектираните антитела са с вирус-неутрализираща активност.

Към момента няма единно становище за минимален защитен титър на антителата след ваксиниране. Не всички антитела, определяни с наличните търговски китове, притежават неутрализираща активност.

Към момента няма и изискване за минимален титър на антитела, за да се приложи ваксина. Според експертите след преболедуване първата доза от ваксината може да се приложи от 3 до 6 месеца след възстановяването от COVID-19.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти