COVID-19: Кога да си направим тест за антитела

коронавирус тест антитела
Снимка: iStock

След прекарана инфекция с коронавирус организмът изгражда имунна защита. Но колко голяма е тя и може ли наистина да ни предпази от повторно заразяване?

Този въпрос интересува не само преболедувалите COVID-19, но и ваксинираните, които се питат след колко време и до каква степен са защитени. Търсейки отговора, хората често прибягват до тестовете за изследване на наличните антитела. Но до каква степен може да им се вярва? Отговорите дава Deutsche Welle

коронавирус тест антитела
Снимка: iStock

Колко вида са тестовете за антитела и по какво се различават?

Към момента се предлагат два вида тестове за определяне на антителата срещу SARS-CoV-2. Единият показва само дали те въобще са налични, докато другият изследва и тяхната ефективност.

Първият тест може да установи дали инфекцията вече е прекарана или не, той може принципно да се направи и в домашни условия. Вторият вид - за наличието на антитела с неутрализиращ капацитет, се прави в лаборатория. При него в кръвния серум на пациента се вкарват части от коронавируса, за да се установи колко "добре" биват отблъснати.

Какво знаем за ефикасността на ваксините и предаване на коронавируса от имунизирани

Макар и двата теста да не гарантират 100-процентова сигурност, може да се каже, че "положителният тест за антитела с неутрализиращ капацитет почти винаги означава, че човек е защитен", обяснява Томас Лоренц от Синдиката на германските лабораторни лекари. Според него особена полза от първия вид тестове няма: "Не виждам защо трябва да се правят такива тестове, освен ако някой не иска да установи дали вече е прекарал заразата."

Имунологът професор Карстен Вацл отбелязва, че тестовете за антитела с неутрализиращ капацитет са по-прецизни, но и обикновените дават отговор за степента на защита. Причината е, че съществува връзка между нивото на антитела и нивото на антитела с неутрализиращ капацитет. На този етап обаче е трудно да се каже какво ниво на антитела е необходимо, за да е сигурен човек, че е напълно защитен. "При други вируси можем да определим това, но за коронавируса още е рано", казва професор Вацл.

коронавирус
Снимка: iStock

Какви видове антитела има?

Интерес представляват основно три вида антитела. Първите два - т.нар. IgA и IgM антитела се появяват в резултат от първоначалната реакция на организма срещу вируса. Те се образуват бързо, но нивото им в кръвта спада за относително кратко време след инфекцията в сравнение с тези от третата група: така наречените IgG антитела. Те се образуват от "клетките на паметта", някои от които могат да останат в тялото дълго време. Те си "спомнят", че вирусът Sars-CoV-2 е враг. "Всеки, който има "клетки на паметта", може бързо да произведе много нови антитела, ако е необходимо", обяснява професор Вацл.

коронавирус болест вирус тест covid 19
Снимка: iStock

Кога има смисъл от тест за антитела?

Тялото започва да произвежда IgG антитела едва няколко дни след инфекцията. Следователно, тестът, който проверява за този тип антитела, не бива да се прави преди да са изминали поне две седмици от заразата.

Ако обаче тестът проверява наличието на IgM антитела, е напълно възможно той да бъде отрицателен няколко седмици след инфекцията. Но тестовете за IgA и IgM не се правят масово, обяснява Томас Лоренц.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

А ако тестът за антитела е отрицателен?

Това не е означава непременно, че защита срещу вируса не съществува. "Има хора, при които инфекцията е преминала леко и концентрацията на антитела спада бързо", обяснява професорът по вирусология Маркус Панинг от университетската клиника във Фрайбург. Въпреки това и те може да са защитени от повторно заболяване.

Причината е, че освен различните видове антитела, организмът има и друг способ за защита - т.нар. Т-клетки. За разлика от антителата, те не атакуват вируса, за да предотвратят заразяването на клетките, но пък унищожават заразените с вируса клетки и така играят важна роля за имунния отговор. Който иска, може да се тества и за наличието на Т-клетки - лабораториите предлагат и тази възможност.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти