Как да отслабнем, докато ядем всичко: Тайната на режима „Зоната“

паста хранене храна
Снимка: iStock

Как да отслабваме, ядейки всичко – това се питаме всяко лято?! Блогърът Катина Герова преди няколко години представи специално пред Darik хранителния режим "Зоната", с който можете да бъдете в чудесна форма без глад и сложни тренировки.

Това не е поредната измислена диета, с която ще свалите просто няколко килограма за месец и до там. Това е начин на хранене за постоянно, чрез който ще „подреждате“ хормоните си и тялото ви ще започне да работи максимално добре, т.е.: ще свалите всички излишни килограми; ще се чувствате винаги енергични, бодри, концентрирани; ще се радвате на чудесно здраве; ще спре „изкуствения“ глад за сладко; ще бъдете в добро настроение и по-спокойни, тъй като дисбалансът в хормоните води до депресии, раздразнителност и безпокойство, при това без да е необходимо да спирате всички любими храни или да се ограничавате тотално.

Просто отделяте време да се научите как да комбинирате храните правилно, в какви пропорции, свиквате да се храните на често, свиквате да пиете вода и завинаги забравяте за борбата с кантара и за честите посещения в аптеката.

В интервю за предаването „По-полека“ по Дарик радио Катина Герова разкрива как работи „Зоната“.

Защо „Зоната“ и защо „на око“?

„Зоната“ може и да не е „на око“, зависи кой как ще я възприеме. По-стриктните хора обичат да се хранят на грамажи, в кутийки, прецизно. Другите предпочитат „на око“, тоест без вманиачавания, без крайности. Просто да следват този начин на хранене, като успеят да го превърнат в начин на живот.  „Зоната“ е съотношенията между протеини, въглехидрати и мазнини. А това означава да си максимално здрав, хормоните ти да са идеално балансирани, да се чувстваш прекрасно, да си пълен с енергия постоянно. И да не чувстваш глад за сладко, който е голям проблем в сегашното време.

Всички си мислят, че са зависими от сладкото, обожават шоколади, вредните храни, чипс, тесто. Това не е генетично заложено. Това са едни наши объркани хормони, които имат нужда чрез храненето да се подредят, тоест чрез „Зоната“ да си в перфектно състояние и да се чувстваш идеално. В същото време чистиш всички мазнини по тялото.

Как да утолим нестихващия апетит без да се лишаваме от храна

Как се постига този хормонален баланс, който е описан в „Зоната“?

Бари Сиърс има Нобелова награда за тези открития - как тъканните хормони балансират кръвната захар и оттам ние сме в едно перфектно състояния, горим всичките си излишни мазнини и се чувстваме прекрасно през целия ден. Дори следобедната дрямка, която всички си мислят, че е нещо нормално, става излишна. Тялото ти е толкова енергично, когато попаднеш в този хормонален баланс. Чрез храната контролираш кръвната си захар и хормоните си. Може да ядете абсолютно всичко, може да хапвате и тестено, и сладичко. Въпросът е в това как точно се подрежда храненето.

Трябва да има на всяко хранене и протеини, и въглехидрати, и мазнини. И най-мързеливият човек може да научи поне тези три неща - какво е протеин, въглехидрати и мазнина. Протеините са животинските продукти. Въглехидратите се делят на лоши и добри. Добрите са плодове и зеленчуци, а лошите са ориз, картофи, тесто. Всичко, от което пълнеем. Хубавите мазнини, които трябва да се приемат са: зехтин, ядки, авокадо, маслини. Всеки, който уважава себе си и държи на здравето си, и научи тези три вида храни, сам трябва да разбере как да си ги съчетава Има го описано в сайта kakvodaqm.bg и официален сайт на „Зоната“.

диета жена храна
Снимка: Thinkstock

Има и групи във Facebook, които си обменят рецепти. Но как „на око“ да изглежда обядът ни, за да сме в „Зоната“?

Например една пържола, голяма колкото нашата длан - това е око 80-100 грама Това е определеното количество протеин. Към него може да прибавим една салата от домати, краставици, чушки. Винаги може и един лош въглехидрат - една филийка, малко ориз или картофки. Просто да е в много малко количество. Самата идея на цялото хранене е да не вдигаме рязко кръвната захар и да не прекаляваме с вредните въглехидрати. И задължително трябва да имаме мазнини, защото само чрез добри мазнини се топят мазнините.

14 най-добри начина за бързо изгаряне на мазнини и загуба на тегло

Ако сложим зехтин на тази салата, не можем да добавим маслинки, защото ще прекалим?

Много хора си мислят, че се хранят здравословно, но изсипват един литър зехтин отгоре или прекаляват с всичко. Важно е количеството.

Колко маслини ни се полагат, ако пържолата е колкото дланта ни и сме добавили доматки, хлебче?

Тогава една лъжичка зехтин ни се полага или 10 маслинки.

диета жена храна
Снимка: Thinkstock

Има ли забранени храни в „Зоната“? Шоколадът може ли да присъства под някаква форма?

Може да присъства. Вместо да добавите филия хляб към пържолата, може да хапнете шоколад. 2-3 блокчета шоколад може, но да спрем дотук. Аз казвам пържола, но може да си хапвате манджички, абсолютно всичко, което да е правилно разпределено.

Колко хранения на ден трябва да имаме?

На всеки 4 часа метаболизмът ни става по-бавен, кръвната ни захар пада. Затова е добре този баланс да се поддържа и на всеки 4 часа да се храним. Ставаме сутрин и най-много до час закусваме. След 4 часа отново се храним. И така до преди лягане. Храненето преди лягане е изключително важно, за да може през нощта да се поддържа този хормонален баланс и кръвната захар да си стои на нивото, на което трябва да е.

диета жена храна
Снимка: Thinkstock

Наистина ли има хора, които се разделят със заболявания?

Не просто успяват, а дори изхвърлят хапчетата за кръвно. Диабетът се овладява изцяло с хранене в „Зоната“, тъй като точно с това е свързана тя - да овладява и регулира кръвната захар. Човек се чувства по нов начин. Има жени на 70, които имат енергията на 20-годишни. "Зоната" не е диета, а начин на живот.

Колко време е нужно да сме в нея, за да започнем да сваляме килограми?

Това е индивидуално. При някои започва от първия ден. Хора, които са се хранили нередовно и влязат в часови ритъм, могат още в първата седмица да свалят 3-4 кг. Има жени, които свалят 7-8 см от талията. Има и такива, които не свалят нито един килограм първия месец, но махат сантиметри от обиколката на талията си. Моят съвет е: научете правилата на „Зоната“, не се вманиачавайте, не се лишавайте от нищо Така винаги ще имате хубава фигура и ще бъдете здрави.

5 лесни рецепти за вкусни и здравословни сандвичи, подходящи за диета

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти