Чудодейните свойства на елдата

Гречката е особено подходяща за редуциране на наднорменото тегло
Снимка: Thinkstock

Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Срещат се няколко вида елда: многогодишна, обикновена и татарска.

Обикновената елда е позната още като гречка, наименование, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но пък в Русия те са най-популярни.

Произход и история
За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След старта на масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за по-бедните обществени слоеве.

Съвсем друга пък е историята на тази зърнена храна във Франция, където била тачена предимно заради меда, който се произвежда от нея и смятан за много вкусен и полезен продукт, ефикасно борещ се с простудите и грипа.

Хранителен състав
В 100 г продукт се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и органични киселини (лимонена и ябълчна). Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен я превръща в подходяща храна за диетичен режим.

Освен на каша – елдата е удачна добавка към супи, ястия с месо, риба, зеленчуци, десерти, мляко и плодове.

Състав и съхранение
Най-често в магазинната мрежа се предлага елда в разфасовки от 500 г. Избирайте елда с по-блед цвят, защото тази с червеникав оттенък най-често е преминала през термична обработка. Ако при отварянето на гречката, усетите миризма на плесен, значи тя е негодна за употреба. Съхранявайте въпросната зърнена храна в стъклени или керамични съдове.

Здравословни ползи
Високото съдържание на белтъци в елдата способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в подходяща храна за активно спортуващите.

Богата на флавоноиди, тя ефективно се бори с процесите на стареене на клетките. В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той важен за профилактиката на сърдечносъдовата система, високия холестерол и хипертонията.

Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества в нея.

Несъмнено елдата е много ефективна при хора с нарушена перисталтика (заради съдържанието на фибри и пектин) и такива, подложили се на редуциращ режим на хранене. Елдата има и способността да стабилизира нивото на кръвната захар.

Богатото количество желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма.

Трябва обаче да се отбележи и фактът, че консумирането на елда понякога води и до появата на алергична реакция.

* Предлагаме ви една кулинарна рецепта с елда.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент