
Консумацията на йогурт вечер, когато храносмилателната система обикновено се забавя, може да помогне за облекчаване на подуването и лошото храносмилане, както и да подобри способността на организма да усвоява калций.
Д-р Дао Тран Тиен, специалист в отделението по гастроентерология в Общата болница Там Ан в Ханой, обяснява, че стандартна порция от 100 грама йогурт съдържа около 61 калории, 3.5 грама белтъчини, 4.7 грама въглехидрати и 3.3 грама мазнини. Като ферментирал продукт, йогуртът е богат на белтъчини, калций, витамин B12, рибофлавин (B2), фосфор, магнезий и пробиотици.
Йогуртът съдържа също така полезни бактерии като Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, заедно с пробиотици, които стимулират растежа на добрите бактерии в червата. Това подпомага разграждането на храната и подобрява усвояването на хранителни вещества.
Консумацията на йогурт вечер носи редица ползи за храносмилането и общото здраве, включително следните:
1. Подобрява усвояването на калций
Доктор Дао Тран Тиен от болница Tam Anh в Ханой обяснява, че вечерният прием на йогурт – богат на калций и витамин D – усилва абсорбцията на калций от тялото.
2. Балансира чревната микробиота
Активните бактерии в йогурта (като Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus) подпомагат растежа на полезни чревни бактерии, намаляват възпалението и подобряват усвояването на хранителни вещества.
Ферментационният процес разгражда частично лактозата, което прави йогурта по-лесно смилаем, особено вечер – намалява дискомфорта, газовете и подуването .
4. Бори запека
Когато храносмилането се забавя вечер, пробиотиците в йогурта стимулират чревната подвижност и облекчават запека.
Как да го консумирате правилно
-
Изяждайте йогурта 1–2 часа след вечеря, когато стомахът вече е разградил храната, за да избегнете подуване и проблеми със съня.
-
Изберете без добавени захари – сладките варианти могат да доведат до проблеми с теглото и микробиотата.
-
Добавете ядки, семена, плодове или овесени ядки за допълнителна полза – подпомагат метаболизма и съня.
Допълнителни ползи, подкрепени от източници
-
Съдържа триптофан, аминокиселина, която стимулира производството на мелатонин и серотонин – важни за пълноценен сън.
-
Подпомага изграждането и възстановяването на мускули, особено при гръцки йогурт с високо съдържание на бавнодействащ белтък казеин .
-
Засилва имунната система, благодарение на пробиотиците и калция, витамини и минерали .
-
Контролира теглото – лек с колкото енергията, колкото е нужно за кръвната захар и ситост, без да натоварва организма преди лягане .
В заключение
Добавянето на плодове във вечерната порция кисело мляко може да подпомогне:
-
цялостното храносмилане,
-
добрия сън,
-
метаболизма,
-
имунитета,
-
и възстановяването на мускулите.
Избирайки натурален, нискозахарен йогурт, консумиран с умереност и правилен тайминг, можеш да извлечеш максимума от всички тези ползи.