6 ползи от хапването на круши

6 ползи от хапването на круши
Снимка: ThinkStock

Крушите са с ниско съдържание на мазнини и калории. От друга страна, те са пълни с витамини, минерали и фибри.

В. „Дейли мейл“ пише, че те са на път да се превърнат в новата суперхрана.

Вижте кои са 6-те ползи за здравето от похапването на круши:

1. За по-леко дишане. В китайската медицина крушите се използват при белодробни заболявания. Практикуващите твърдят, че в горещите летни дни, може да се появи слуз в белите дробове, което води до недостиг на въздух.

За лек се препоръчва сок от круши, който смазва гърлото и помага за намаляването на храчки. В този случай крушите помагат, защото съдържат антиоксиданта глутатион, който повишава имунитета на белите дробове и помага за предотвратяването на инфекции чрез регулиране на натрупването на слуз.

Все пак, специалистите предопреждават, когато имате белодробни проблеми да не се доверявате на плодовете, а да потърсите лекарска помощ.

2. За борба с диабета. Крушите съдържат полифеноли, които имат защитен ефект срещу развитието на диабет от тип 2 и помагат за по-ниски нива на кръвната захар.

Яденето на необелени круши повече от пет пъти седмично подобрява и инсулиновата чувствителност.

3. За нормална бременност. Крушите съдържат хранителни вещества, които са необходими за протичането на нормална бременност, като сред тях се откроява фолиевата киселина. Тя е от съществено значение за предотвратяването на вродени дефекти при деца.

Всяка голяма круша осигурява около 14 микрограма фолиева киселина, чийто препоръчителен дневен прием през първите 12 седмици от бременността е 700 микрограма, а при възрастни и деца над 11-годишна възраст - 200 микрограма, сочат данни на Британската диетична асоциация.

4. Против алергии. Първият плод, който се дава на бебетата, често е круша не само заради вкусния си сок, но тъй като е малко вероятно да причини алергична реакция.

Това е така, защото крушите съдържат естествения антихистамин – куерцитин. Страдащите от сенна хрема и алергии често взимат добавки с куерцитин за облекчаване на симптомите.

5. Предпазват костите. Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запазва калция.

Крушите са също с високо съдържание на витамин К, който е от жизненоважно значение за здравето на костите.

Той също така поддържа производството на хормони, включително естроген, които помагат за предотвратяване на загуба на костна маса.

6. За махмурлук. Крушите могат да ви предпазят от тежък махмурлук, тъй като водят до намаляване на нивата на алкохол в кръвта.

Ако страдате от главоболие и сте чувствителни към светлина и звук след прекаляването с алкохол, то сок от круша би ви помогнал да избегнете дискомфорта на сутринта.

Единственото условие е да сте го изпили преди запоя, а не след него.

Вижте още:

15 храни, които ни помагат да отслабнем

На война с храната

Жълти зеленчуци в полза на здравето

Редактор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент