3 продукта за здраво сърце, които всяка жена трябва да хапва след 40

Грижата за сърцето става приоритет с остаряването на тялото. В допълнение към избягването на храни с високо съдържание на захар, сол и преработени храни е полезно да включите богати на хранителни вещества храни в диетата си.

Диетоложката Дина Мустабашич посочва най-добрите храни за поддържане на здравето на сърцето след 40, пише She Finds. Ето кои са те:

Мазна риба

Мазната риба е източник на омега-3 мастни киселини и полезни за сърцето протеини. Тази категория включва сьомга, сардини, риба тон, херинга, скумрия и аншоа. „Препоръчително е два пъти седмично да се консумира мазна риба, тъй като намалява нивото на възпаление и триглицеридите, както и риска от аритмия и атеросклероза“, обяснява диетологът.

сьомга
Снимка: Istock

Горски плодове

Плодовете са богати на антиоксиданти, които предпазват тялото от свободните радикали и ограничат възпалението (един от основните рискови фактори за редица заболявания, включително сърдечни заболявания). „Боровинките, къпините, ягодите и малините са сред най-здравословните плодове поради високото им съдържание на антиоксиданти“, посочва Мустабашич. Антиоксидантите в тях могат да предпазват от оксидативен стрес и възпаление, което води до сърдечни проблеми.

плодове зеленчуци храни
Снимка: iStock

Ядки и семена

Ядките и семената съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да намалят нивата на лошия холестерол. Те са и източници на фибри, протеини, витамини и минерали, посочва лекарят. Мустабашич съветва да изберете бадеми, орехи, макадамия, семена от чиа, коноп и ленено семе. Ядките и семената са не само страхотни като лека закуска, но и са чудесна добавка към овесени ядки, кисело мляко и смутита.

Най-полезните храни за сърцето
Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти