Екранно време и деца: Най-честите родителски въпроси и отговори от експерт

Темата за екраните и подрастващите става все по-дискутирана, а мненията на специалистите са често противоречиви. Причината за това е, че влияние върху детето оказва не само неговата възраст, но и много други фактори, като например качеството на съдържанието, какви други активности има включени в деня му, взаимоотношенията с родителите и връстниците, генетичните му заложби и т.н..

Когато говорим за ограничаване на екранното време, визираме това, което служи за забавление, а не това, което носи някаква полза за семейството. В това число влизат филмчета и интерактивни игри на всякакви видове устройства (телефон, таблет, компютър, телевизор, различни конзоли).

На едни от най-често задаваните въпроси по отношение на специфични казуси при екранното време и децата разказва в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” Александрина Георгиева - сертифициран обучител по дигитално благосъстояние.

Фонов шум – влияе зле на концентрацията

Присъствието на телевизия или радио на заден фон, докато детето си играе, може да има неблагоприятен ефект върху развитието му. Защо?

За малкото дете играта и опознаването на околната среда е от съществено значение. Чрез изследване и концентрация върху заниманието, то получава информация за различни обекти и се научава как да я използва по адекватен начин в ежедневието. По този начин малкото учи, а фоновата телевизия може да повлияе на времето, в което детето се фокусира върху едно занимание, независимо, че то поглежда към екрана само за секунда и по-рядко от минута. Основна причина за това е непостоянството на звучите, които ангажират мозъка и го разсейват.

Как да оцелеем с дете, когато работим вкъщи

Правилната нагласа е много важна. Работен ден с детето, независимо дали е ежедневие или инцидентно, не преминава като дните, в които сме сами и разполагаме с цялото си време и внимание. Не всичко ще мине по план, темпото на работа ще бъде друго и ще бъдем често разсейвани. В тези моменти е добре да си напомняме, че децата имат истинска нужда от нас в този период. Дори да ни изглежда, че ни разсейват и пречат нарочно, това всъщност не е така.

Болно дете – да предлагаме ли телефон?

Когато детето е болно, но пък не го мори температура, а не е на детска градина, защото трябва да остане вкъщи – най-удобно е да гледа филмче по телевизията или клипче на телефона... С какво друго може да се занимава, почивайки на дивана? Истинският ключ към култивирането на умението на детето да играе само и без екрани, е да му предложим активности и занимания според неговите конкретни нужди и интереси. Да оставим то да води, а ние по-скоро да поддържаме подкрепяща роля, участващи и допълващи с идеи, когато е необходимо.

Хранене и детски клипчета 

Проблемът с храненето пред екран е, че това е решение, което ни помага в краткосрочен план, но в дългосрочен може да остави неприятни последствия в живота на детето.Това е навик, в който храненето е второстепенен процес - машинално натъпкване. Детето не гради навици или връзка с храната, забавя се метаболизмът, повишава се риска от наднормено тегло, а заедно с това могат да дойдат много здравословни проблеми

И още – много конкретни решения и идеи как да се справим в трудни моменти без да прибегнем до предлагането на клипчета на телефона – вижте в новия епизод на “Ох, на мама! Podcast”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти