Снежанка

Любима салата от зимната трапеза

3 от общо 20 гласа
30 мин.
Необходими продукти

цедено кисело мляко - 1 кофичка

краставици - 1 бр.

чесън - 1 скилидка

копър - 1/2 връзки

олио или зехтин - 30 мл

орехи смлени - 50 гр

сол на вкус

Салатата Снежанка, също както шопската салата, е „изобретение“ на Балкантурист от края на 70-те години на миналия век. И също както шопската салата, вече близо 40 години живее в съзнанието на чуждите туристи, а и на много българи като едно от емблематичните ни ястия, обясняват от Mate Kitchen. Факт е, че създаването ѝ е успешен маркетингов ход и резултатите от него са видими за всички - и до днес тя е една от любимите салати/разядки/топеници на масата ни.

Наричаме салатата Снежанка и сух таратор. Тя има своите събратя в Гърция (дзадзики), Турция (джаджък), Кипър (талатури), Полша (мизерия) и дори Иран (мааст о хяр). Рецептата за всички е сходна – краставици, цедено кисело мляко или сметана, чесън, сол, зехтин или олио. Леки вариации има при подправките – копър, мента, магданоз, понякога и лимонов сок.

Свежа, лека, приятно люта от чесъна, тя е чудесно мезе за ракия, мастика или други анасонови напитки. Подходяща е за гарнитура на печено месо и ястия с кайма. Децата я обичат с обилно количество хляб.

Тъй като в магазините отдавна се продава цедено кисело мляко, а не се налага да преминаваме дългата процедура с тензуха и гевгира, приготвянето ѝ е бързо и лесно. Задължително условие е да отстраните семките на краставицата. Ако не го направите, салата ще стане водниста, почти таратор, и няма да стои особено естетично и ефектно в чинията.

В случай че чесънът не е сред любимите ви вкусове, можете спокойно да го замените със сух. Тогава салатата става по-деликатна и не така „убийствено“ ароматна.

Начин на приготвяне:

1. Разрежете краставиците, отстранете семките и нарежете твърдата част на кубчета.

2. Счукайте чесъна, а копъра нарежете на ситно.

3. Смесете всичко това с изцеденото кисело мляко, овкусете с олиото и солта. Разбъркайте.

4. Сервирайте салатата Снежанка, поръсена със смлени орехи.

 

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа орехи и цедено кисело мляко, което могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти