Патладжан с нахут

Бърза рецепта с екзотичен арабски привкус

3 от общо 10 гласа
65 мин.
Необходими продукти

сварен нахут - 400 гр 

патладжан голям - 1 бр.

лук - 1 глава 

моркови - 1 бр.

домати - 1 бр.

чесън - 4 скилидки 

олио - 100 мл 

магданоз - 1 връзка 

пресен девесил - 1 стрък 

черен пипер - 1 с.л. 

сол на вкус

Патладжан с нахут, зеленчуци, чесън, магданоз, черен пипер. Рецептата на Mate Kitchen определено носи екзотичен, арабски привкус. Ако сте експериментаторски настроени и обичате патладжан и нахут, разбира се, непременно трябва да опитате тази комбинация. Ще придаде различен вкус на лятото и есента. Хубавото е, че се готви бързо, тъй като се ползва сварен нахут, така че няма да губите излишно време над печката.

Ястието е пикантно. Ще забележите в списъка с продукти, че черният пипер е цяла супена лъжица. Ако смятане, че ще ви е много, можете да намалите количеството, но трябва да имате предвид, че това ще направи вашия патладжан с нахут една идея по-безвкусен и не особено впечатляващ. Хумусът е неутрален сам по себе си, но носи на остри подправки. Дори са задължителни, за да извадят най-доброто от него. Ако искате да добавите още вкус, може да ползвате пушен червен пипер вместо класическия.

Как да поднесете пикантния патладжан с нахут? Вариантите са няколко. Тъй като комбинацията е доста питателна, това преспокойно може да мине за основно безмесно ястие. Филийка печен хляб, може би плочка сирене, ако държите да има някакъв животински протеин, и хапването е готово. Друга възможност е да го предложите като гарнитура към месо. С пилешко ще си подхождат много. Вариант е и да го поднесете като топло предястие с арабски хляб и да го хапвате с ръце. Вкусът става приятно свеж, когато поръсите патладжана и нахута с лимонов сок, така че това е задължителна добавка на финала.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Измийте, обелете и нарежете на кубчета патладжана. Задушете го в олиото и посолете на вкус.

2. Нарежете на кубчета с еднаква големина лука, моркова и доматите, а чесъна накълцайте. Доматът трябва да е обелен и без воднистата част.

3. Извадете патладжана и в същата мазнина задушете чесъна, лука, моркова, домата и червения пипер.

4. При зеленчуците добавете нахута заедно с водата от буркана, разбъркайте добре и след 2-3 минути добавете и патладжана.

5. Поръсете със ситно нарязаните пресни подправки, черния пипер и солта и разбъркайте добре. Прехвърлете в тавичка и запечете за 20-25 минути на 200 градуса. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти