Пет рецепти с картофи

Бързо, лесно, вкусно

Пет рецепти с картофи
Снимка: Thinkstock
2.92 от общо 12 гласа

Картофите са вкусен, полезен и засищащ продукт, който има най-различни вариации на приложение в кухнята.

Днес ви даваме няколко рецепти, които не са сложни за изпълнение, представляват вкусно блюдо и могат да ви дадат идея как да разнообразите менюто си.

Най-лесното от всичко може би е картофеното пюре.

Нужни са ви 4-5 по-големи картофа, които белите режете на кубчета и слагате да се сварят. Когато това се случи, изхвърляте водата, изсипвате ги в подходяща купа и ги намачквате (с вилица или пък ако имате подходящ уред за картофено пюре). Важно е да сложите парче масло по ваш вкус, докато мачкате картофите и да добавяте по малко прясно мляко, за да добие пюрето превъзходно мек вкус.

Когато е готово, сервирате с плочка сирене и подправки (червен, черен пипер, чубрица и т.н.) или ако имате време и желание, изпържвате едно-две яйца на очи, които полагате внимателно върху порцията картофено пюре.

Другата лесна рецепта е картофи с подправки.

Нужни са ви: картофи, разбира се, след което ред подправки – канела (1/2 ч.л.), сминдух (1 ч.л.), индийско орехче (1/2 ч.л.), куркума (1/2 ч.л.), къри (1 ч.л.), зехтин (100 мл), сол, бял пипер (1/2 ч.л.).
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на парчета. Смесете всички подправки. Разстелете картофите в намазнена тава и поръсете равномерно с подправките. Объркайте ги с дървена лъжица, полейте ги със зехтин. Долейте в тавата 100 мл вода.  Сложете картофите с всички подправки подправки да се пекат в загряна на 180 градуса фурна за около 30-40 минути.

Следващата интересна рецепта е беларуска салата с картофи и горчица.

Необходими са ви: две глави лук, по-малко от един килограм картофи, към 200 г. бекон, 3 сварени яйца, олио - 2 с.л., оцет - 2 с.л.,зехтин - 3 с.л., горчица - 2 ч.л., три скилидки чесън, сол на вкус, ким - 1/3 ч.л., 2-3 кисели краставички, копър - 1/2 ч.л. семена

Картофите се сваряват и се оставят да се охладят. Лукът и чесънът се режат на ситно и се запържват около 4 минути на среден огън.  Беконът се реже на тънки ленти и се запържва в тигана, където се е пържил лука, за около 6 минути. Картофите се обелват и се режат на колелца. 

Киселите краставички се режат на кубчета, яйцата се режат на резени. Картофите, краставичките и беконът се смесват в купа с чесъна и лука. Семената от копър се счукват в хаванче. В купичка се смесват зехтинът, горчицата, оцетът, солта и черният пипер. Добавя се кимът и семената от копър. С този дресинг се залива салатата и се украсява с яйца.

Няма как да подминем класическата комбинация на картофи с бекон!

За тях имате нужда от 8-10 картофа, 300 г. бекон, две глави лук, кисели краставички - 2 - 3 бр., оцет, олио, сол, няколко листа маруля.

Нарежете лука на ситно, а бекона на ивички. Смесете ги със сварените, обелени и нарязани картофи. Добавете нарязаните краставички. Овкусете с олио, оцет и сол. Сервирайте салатата върху листа маруля.

И ще приключим с една лесна рецепта за хрупкави картофи с подправки.

Трябват ви: 5-6 по-големи картофа, зехтин, вода, червен и черен пипер, чубрица, риган, кимион.

Смесете всички подправки на едно място - сложете количества по ваш вкус. Обелете и нарежете картофите, след което ги оваляйте в зехтин. В тиган с широко дъно загрейте зехтин и сложете картофите да се запържат леко. 

Щом се "запечатат", долейте 1 ч.ч. топла вода, поръсете с подправките, похлупете и оставете картофите да се задушат. Оставете на котлона докато картофите омекнат, водата се изпари и отново започнат да се пържат.

Споделете ни вашите любими рецепти на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти