Предимствата на чубрицата

Така наречената планинска или балканска чубрица
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че приложението на тази толкова популярна у нас подправка съвсем не се ограничава само с кулинарните й достойнства. Защото чубрицата като билка има доста разнообразни ползи за здравето ни.

В ботаниката чубрицата (от лат. Satureja) принадлежи към семейството на ментата – Lamiaceae. Тя вирее добре в различни географски ширини. Затова е много широко разпространена не само в България, но дори в отдалечени и сравнително бедни на растителни видове места като например Аляска, пише "Здраве.bg".

В кулинарията навсякъде се използва основно вида Satureja hortensis или лятна (градинска) чубрица, а също и Satureja montana (балканска или планинска чубрица), докато в традиционната медицина най-широко приложение намират Satureja douglasii (или Yerba Buena) – в Америка и Satureja thymbra – в Средиземноморието и нашите географски райони. И двете билки съдържат значителни количества карвакрол и тимол – есенциални масла от типа на фенолите.

Ползи за здравето от чубрицата
• Листата на чубрицата и нейните пресни стебла съдържат много голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие и са с общооздравителен ефект. В допълнение в билката има и много диетични фибри – затова и чубрицата намира приложение при народни рецепти, свързани с намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол.

• Тимолът, съдържащ се в чубрицата, пък е едно от най-важните есенциални масла и е с доказани антисептични и противогъбични свойства.

• Карвакролът в чубрицата пречи на размножаването на няколко вредни и често срещани бактерии като Ешерия коли и Бацилус цереус. Затова той се използва като ценна добавка с антибактериални свойства.

Чубрицата е отличен източник и на някои витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето ни. Сред минералите са натрий, желязо, калций, манган, цинк и селен. Натрият е ключов елемент в клетките и телесните течности и е сред определящите за сърдечния ритъм и кръвното налягане. Манганът се използва от човешкото тяло като кофактор при синтезирането на един от основните ензими – супероксид дисмутаза. Желязото е необходимо за производството на червените кръвни телца.

Витамините, които се съдържат в най-голямо количество в чубрицата, са А, С и няколко от групата В – В1 (тиамин), В3 (ниацин) и В6 (пиридоксин).

Медицински приложения на чубрицата
• Есенциалните масла в чубрицата я правят билка, подходяща за антибактериално и противогъбично приложение.

• Също както мащерката - прецедената отвара от чубрица се прилага за облекчаване на болки в гърлото и симптоми на бронхит.

• Цветовете на чубрицата са с най-широко приложение като антисептик, средство за намаляване на газовете, за улесняване на храносмилането, за облекчаване на болките при ревматизъм и т.н.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти