Мини фокачи с прошуто и пушена моцарела

Хитра идея за гости

5 от общо 1 гласа
30 мин.
Необходими продукти

За фокачите:

250 г брашно тип 00

50 г пълнозърнесто брашно

180 г вода

50 г квас

7 г суха мая

7 г захар

7 г сол

 

За плънката:

120 г прошуто

1 нектарина

2 топки пушена моцарела

40 г мед

30 г запечени орехи

50 мл зехтин екстра върджин

10 г масло

20 г листа маруля

Начин на приготвяне:

1. Сипете сухата мая в чаша с хладка вода и разбъркайте. Добавете кваса и разбъркайте отново. Оставете настрани за 5 минути.

2. Смесете двата вида брашно в голяма купа. Добавете водата с мая и квас и разбъркайте. Добавете захарта и отново разбъркайте. Добавете 1-2 с.л. зехтин и сол и разбъркайте до хомогенност. След това извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск и разтягане в продължение на 5 минути. Щом тестото стане гладко и еластично, оформете го на топка и го поставете в купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на топло за 1-1 1/2 ч., докато удвои обема си.

3. Намажете обилно малки формички със зехтин. Разделете тестото на 6 парчета. Оформете топки, разточете ги леко с пръсти и ги прехвърлете във формичките. Поръсете няколко капки зехтин върху всяка фокача и натиснете тестото отгоре с пръсти. Оставете да втасат за още 1 час. Поръсете отново с малко зехтин и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 14-16 минути.

4. Нарежете нектарината на 12 резена. Разтопете маслото в тиган и запържете резените нектарина за по 1-2 минути от всяка страна. Полейте с мед и изчакайте той да се карамелизира. Дръпнете от огъня.

5. В купичка сипете вода и зехтин в съотношение 2:1. Намажете горещите фокачи със сместа с помощта на четка. Поръсете с едра морска сол. Извадете ги от формичките и ги разрежете по хоризонтал с помощта на назъбен нож.

6. Подредете резени пушена биволска моцарела върху долната част на мини фокачите. След това поставете листо маруля, а върху него 2 резена карамелизирана нектарина. Върху плодовете нагънете слайс прошуто. Поръсете по няколко запечени ядки орех. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и зехтин. Поставете капачетата на мини фокачите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти