Лазаня със спанак и печурки

Лазаня със спанак и печурки

Лазаня със спанак и печурки
Снимка: Бон Апети
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти за 4–6 порции:

1 пакет кори за лазаня (500 г)
1 кг спанак
1 глава лук
750 г печурки
150 г краве сирене
1 кофичка кисело мляко
50–80 г сирене пармезан
2 с. л. зехтин
2 ч. л. сол
1/2 кубче пилешки бульон
олио и сол за варене на корите

за соса:

2 глави чесън (12–15 скилидки)
1 глава лук
2 с. л. зехтин
20 г краве масло
1/2 кубче пилешки бульон
1 1/2 ч. л. захар
1 шепа листа пресен босилек (1 ч. ч. сух)

Начин на приготвяне:

1. Наситненият лук се запържва за кратко в 1 с. л. от предварително загретия зехтин.

2. Бульонът се разтваря в 100–120 мл вряла вода и се налива при лука. Изчаква се да се изпари, добавят се нарязаните надребно печурки и се задушва на тих огън под капак.

3. Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода, охлажда се със студена и се отцежда.

4. Настърганото сирене се смесва с разбитото кисело мляко.

5. Корите за лазаня се варят за кратко във вряща подсолена вода с няколко капки олио. Щом изплуват на повърхността, се изваждат и се поставят в купа с ледена вода.

6. В предварително намазнена с останалия зехтин тава се нарежда ред охладени кори. Разпределя се половината от сместа с гъбите и спанака и се полива с 1/3 от млечната смес. Процедурата се повтаря, като се завършва с кори, които се поливат с останалата млечна смес и се поръсват с настъргания пармезан.

7. Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Фолиото се отстранява и пармезанът се дозапича. След това лазанята се оставя 5–10 минути да се охлади.

8. Сосът се приготвя, като почистените скилидки чесън и лукът се наситняват. Запържват се до златисто в предварително загретия зехтин, поръсват се със захарта и се разбъркват. Стрива се бульонът, налива се 1 к. ч. гореща вода и се подправя с наситнените листа босилек. Разбърква се, докато листата омекнат, и цялата смес се пюрира, като се добавя студеното масло.

9. Всяка порция лазаня се сервира със сос.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Още рецепти за лазаня:

Щедра лазаня
Лазаня с кайма
Лазаня с тиквички и моцарела

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти