Лазаня с кайма

Гъби и сметана

Лазаня с кайма
Снимка: netinfo
5 от общо 4 гласа

Необходими продукти:
кори за лазаня
настърган кашкавал и пармезан

За плънката:
500 г кайма
300 г пресни печурки
1 голяма глава кромид лук
2-3 счукани скилидки чесън
1 нарязан на малки кубчета морков
100 мл готварска сметана
100 мл вода
сол на вкус
черен пипер
сух риган

За соса "Бешамел":
200 г бяло брашно
200 мл олио
500 мл прясно мляко
индийско орехче
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, а гъбите на филийки. Загрейте тиган с малко масло и сложете каймата леко да се запържи, после прибавете гъбите. След като те омекнат малко, добавете лука и моркова. Сложете капак на тигана и задушете зеленчуците за кратко време.

Отворете капака и изсипете сметаната и водата, а после намалете котлона. Овкусете със сол, черен пипер и риган. Махнете плънката от котлона.

Пригответе бешамела така: на средна степен на котлона и в дълбок съд сложете брашното, олиото и разбъркайте енергично, докато сместа започне да се запържва леко. Налейте млякото и продължавайте да разбърквате постоянно, за да се получи гладък гъст сос. Махнете го от котлона и го подправете с 3-4 щипки индийско орехче и сол на вкус.

Подгответе си настъргани кашкавал и пармезан (колкото повече, толкова по-добре smiley). Започнете да сглобявате лазанята по този начин: На дъното на тава сложете един ред кори, а върху тях полейте сос "Бешамел". Върху соса сложете от плънката, а върху плънката поръсете настърган кашкавал и пармезан.

После пак кори, сос, плънка, кашкавал и пармезан. Сглобявайте лазанята в същия ред, докато се изчерпят продуктите, като накрая запечатате ястието с равномерен слой кашкавал и пармезан.

Завийте тавата с алуминиево фолио и сложете лазанята да се пече около 1 час в предварително загрята на 200 градуса фурна. Последните 5 минути махнете фолиото и запечете отгоре до получаване на златиста коричка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти