Кекс от картофи

Кекс от картофи

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти
  • картофи - 1 кг - 2.29 лв
  • магданоз - 7 стръка - 1.29 лв
  • лютеница едросмляна - 1 бурканче - 3.10 лв
  • сирене - 150 гр - 1.50 лв
  • маслини без костилки - 150 гр - 2.25 лв
  • кисели краставички - 4 бр - 1.23 лв
  • яйца сварени - 2 бр - 1.33 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Ще ви признаем, че този кекс от картофи доста ни позабавлява, казват от Mate Kitchen. Нашият кулинар Георги Николов се поизпоти доста докато го извади в правилната форма и с ненарушена цялост. Но затова пък можем да ви дадем най-точния съвет как да се справите по-лесно с тази задача. И той е – покрийте дъното на формата с опаковъчно фолио и след това започнете да редите пластовете. Просто е, нали, но понякога стигаме до простите неща по трудни пътища.

В самата рецепта за кекс от картофи няма нищо сложно и неизпълнимо. Имате да нарежете кисели краставички и маслини, да натрошите сирене и да настържете сварени картофи и яйца. Останалото е редене. Тук обаче е важно да отбележим нещо. Когато правите такъв тип редени кексове, солена торта или пък гювечета, преценявайте кои вкусове си подхождат най-добре и ги редувайте, така че да се съчетават. Ако просто сложите всичко както дойде, няма да се получи желаният ефект. И със сигурност няма да е така вкусно.

Що се отнася до лютеницата, изцяло въпрос на лични предпочитания е каква да сложите. Ние взехме едро смляна, защото в нея можем да усетим чушките и патладжана. Това доста обогатява вкуса на кекса, защото варените картофи сами по себе не са нищо особено и имат нужда от допълнителни овкусители. Ако имате домашна лютеница, с нея става най-добре.

Както се оказва, не е задължително соленият кекс да е от тесто и да се пече. Този кекс от картофи е повече от нагледно доказателство.

  1.  Сварете картофите, настържете ги на едро, смесете ги с нарязания магданоз, солта и черния пипер.
  2.  Вземете форма за кекс и я намажете с олио. На дъното поставете пласт от картофите, изсипете върху тях буркана с лютеницата, натрошете сиренето, наредете част от маслините и отново пласт картофи.
  3.  Нарежете киселите краставички на кубчета и ги наредете върху втория пласт картофи. Отгоре настържете на едро свареното яйце и отново покрийте с картофи.
  4.  Сложете картофения кекс в хладилника за няколко часа, за да стегне.
  5.  Когато вашият кекс от картофи е охладен, обърнете формата, нарежете на парчета и сервирайте.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти