Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович

f
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Гергана Радович завършва ТУ-София с диплома за авиационен инженер и с магистратура по Когнитивна наука от НБУ. Има 15-годишен стаж като авиационен инструктор на пилоти, авиационни техници и друг авиационен персонал по теми, свързани с работата в екип, управление на ресурсите в екипажа, управление на умората и съня, комуникация, грешки и други. Работейки отговорна работа в толкова стресова среда, тя открива, че един от основните проблеми на днешния човек е некачественият сън. Затова в момента работи по книга за ръководство за съня – „По-добър сън, по-добър живот“, за да покаже, че всеки може да постигне пълноценен и качествен сън чрез ТЕС (Техника за емоционална свобода).

Гергана Радович е и преподавател към БАРЕП (Българска асоциация за развитие на енергийната психология) и организира специализирани семинари за желаещите да усвоят ТЕС професионално, както и общозначими събития, насочени към широката публика за справяне с проблеми от различно естество. Специалист е също и по американската Ти-Тап гимнастика, полезна за всеки, но особено подходяща за хора, прекарващи деня на бюро и страдащи от болки в тялото, както и за тези, които страдат от обездвижване или различни хронични проблеми – ревматоидни, автоимунни и други.

Разговаряхме с Гергана, за да научим повече за енергийната психология, за нея самата и семинара, който предстои. Ето какво сподели тя:

Edna.bg: Какво представлява по-конкретно методът на енергийната психология?

Гергана Радович: Енергийната психология е най-новото течение на психологията, което към настоящия момент се развива с бързи темпове. Основополагащо твърдение в енергийната психология е, че нашите емоции, здраве, професионален успех и дори удовлетворение от живота, пряко зависят и могат да бъдат управлявани чрез въздействие върху енергията на тялото.

Енергията е в основата на всичко, тя е невидимата основа - инфраструктурата, върху която лежи нашето здраве, щастие и просперитет. Тя протича в тялото по система от различни канали и енергийни центрове, които са в тясно и динамично взаимодействие с клетките, тъганите, органите, настроението, дори нашите мисли. Когато променяме енергията, ние въздействаме директно върху емоциите, здравето и поведението си.

g
Снимка: Личен архив

| Гергана Радович |

Енергийната психология използва до много голяма степен принципите на съвременната психология и западна наука, които дообогатява с допълнителни инструменти, които обръщат специално внимание на състоянието на физическото и енергийно тяло, чрез потупване или притискане на специфични точки от тялото, мускулно тестване, използване на утвърждения, визуализации и други.

Енергийната психология работи на дълбоко ниво с тялото и обръща специално внимание на връзката между енергията, емоциите, съзнанието, мислите, намерението и духовността. Точно поради тези причини, за разлика от класическите форми на терапия, при нея резултатите възникват много бързо, обикновено без да предизвикват свръх-емоционална реакция и дистрес.

Така тя помага за преодоляване на:

- емоции като страх, срам, тревожност, вина, завист и други

- промяна на вредни навици и нежелано поведение, в това число и безсъние

- води до подобряване на собствената ефективност, успех и благополучие, усилва способностите за изпитване на щастие и радост от живота, подобрява контролът върху емоциите, начините на комуникация  и приемане на другите, както и състоянието на вътрешно спокойствие и увереност

Разнообразието от методи на енергийната психология са приложими в различни ситуации като ефективно средство за помощ и самопомощ. Сред множеството методи на енергийната психология техниките за емоционална свобода (ТЕС), пренареждане на матрицата с ТЕС и пренареждане на матрицата на раждането са тези, които най-бързо набират скорост, защото са много нежни за прилагане и водят до изключително бързи и ефикасни резултати, които остават във времето.

От колко време се занимавате с холистична терапия, какво ви мотивира и зарежда в професията ви?

Гергана Радович: Моята собствена трансформация в тази посока започна преди десетина години.

Към този момент аз знаех колко е важно да обръщаме внимание едновременно на духа и тялото си, но гледах на темата по-скоро през призмата на ума и съзнанието.

Така потърсих най-естествения начин за промяна на корпоративния човек – на физическо ниво чрез движение, за да подобря собственото си физическо състояние.

В последствие се сертифицирах като треньор по Ти-Тап – американска гимнастика със силен стягащ и рехабилитиращ ефект, подходяща за хора с малко свободно време или мотивация за движение. Така първо за себе си, а после и за своите клиенти, открих силата на движението и важното място, което то заема в живота ни.

Докато се стремях да бъда по-добра в това, което вече правех, непрекъснато се интересувах от силата на ума, а оттам и от силата на подсъзнанието и неговата роля върху живота ни. (Не)случайно разбрах за методите на енергийната психология като ТЕС и Сай Кей, като първоначално започнах да ги прилагам върху себе си и личните си проблеми. Те ми помогнаха да преодолея по-лесно някои значими професионални пречки в живота ми тогава.

g
Снимка: Личен архив

| Гергана Радович по време на семинар |

По съвсем естествен начин методите на енергийната психология до такава степен станаха част от ежедневието ми, че поисках да мога да помагам и уча и други хора да ги използват за себе си. Затова преминах през необходимите обучения, за да стана преподавател по техники за емоционална свобода и холистичен терапевт.

Вече години по-късно си давам сметка, че за мен холистичният подход се появи и зае място в живота ми постепенно, стъпка по стъпка, като всеки следващ блок стъпваше върху предишните и през годините нещата само се допълваха и обогатяваха взаимно.

Това е нещото, което ми дава ежедневно мотивация да продължавам – знанието, че винаги има какво да научиш и да приложиш, стига да не се отказваш да го търсиш.

Има ли конкретен препоръчителен период от време, за който можем да се справим с творческите си блокажи чрез терапия?

Гергана Радович: Това е въпрос, който много хора задават. Всички ние бързаме и искаме да стигнем възможно най-далеч с най-малко усилия. И аз самата го намирам за естествено и разбираемо. Днешният човек е зает и цени времето си.

Точно затова харесвам ТЕС, защото понякога са необходими само няколко минути, за да се освободим от блокажите си и да продължим напред. Друг път проблемите са по-сериозни и изискват по-дълготрайна и упорита работа. Но резултатът определено си заслужава! Важно е да отбележа, че методи като ТЕС, работят с тялото в дълбочина и водят като цяло до много по-бързи и устойчиви във времето резултати в сравнение с класическите терапии.

f
Снимка: Thinkstock

Не бих могла да препоръчам период от време без да съм наясно с конкретната ситуация, но мога да кажа, че ако изберете да прилагате ТЕС по 5-10 минути дневно по конкретна тема, резултати, които ще постигнете в рамките на един месец, могат да надхвърлят очакванията ви.

Това, което прави ТЕС е, че ни помага да се освободим от страховете, които свързваме с творчеството – че не сме достатъчно талантливи, подготвени, известни, ценени и т.н., за да проявим вътрешната си сила, креативност, знание и лична мотивация.

Какъв съвет бихте дали на нашите читатели, които в момента преминават през трудни моменти в живота си?

Гергана Радович: Ще им дам съвета, който давам на всичките си клиенти – че и това ще премине и че те самите носят силата да се справят със ситуацията в себе си. Опитът ме е научил, че всеки може много и ако не го прави, то е защото вероятно не е открил още, че е способен на това.

Целта ми е да накарам хората да потърсят в себе си тази сила, да се освободят от страховете и нефункционалните си убеждения и да погледнат на ситуацията с други очи. Тогава ще намерят и друго решение.

f
Снимка: Thinkstock

Всички ние преминаваме през трудни моменти. Това е неизбежна част от живота. Тя ни помага да израснем, да се научим кое е добро и кое лошо и най-вече какви бихме искали да бъдем. В трудните моменти откриваме истински ценните неща, хора и приоритети.

И ако трябва да го кажа с едно изречение, то ще е: „Не се предавай, можеш!“

Кои са най-положителните примери за промяна на ваши клиенти (без да цитираме конретни имена, разбира се), които бихте могли да споделите с нас.

Гергана Радович: Забелязала съм, че при мен идват дейни и активни хора, хора, които вече са постигнали доста в живота си и в един момент им е дошло прекалено много. Те са изморени – физически и психически, загубили са посоката, съня си и често и връзката със себе си и тялото си. Това са хора, които имат високи изисквания към себе си, към живота си, към работата си. И в един момент просто се налага да платят цената на перфекционизма.

f
Снимка: Thinkstock

Трудно ми е да кажа кои са най-положителните промени, които съм виждала, защото всяка една промяна за моя клиент е моя лична радост и победа и те всички са еднакво големи за мен. Но най-много ме радват и впечатляват резултати, които може да не изглеждат големи на пръв поглед, но за моите клиенти са изключително важни.

Така например значителна част от клиентите ми споделят, че спят много по-добре (като продължителност и като качество на съня) още след първата ни среща. Един особено впечатляващ случай беше с жена, която сподели, че една 30-минутна групова ТЕС практика й е помогнала да преодолее болка, продължаваща месеци наред. (Важно е да кажа, че винаги съветвам хората да проверят откъде идва болката и едва тогава да се обърнат към ТЕС.) Имам клиенти, които след няколко сеанса се освободиха от пристъпи на панически атаки. Други са хора с автоимунни и други хронични заболявания, в това число и с хранителни разстройства. Там холистичният подход е задължителен, поради комплексността на състоянието, но все още малко хора се насочват към него. Забелязвам, обаче, че това се променя и го приветствам, защото точно те могат да се възползват най-пълноценно от ползите от ТЕС и движението за себе си и живота си.

Какво предстои да видим на семинара „Енергийна психология – мост между два свята“ на 23 февруари?

Гергана Радович: Като сертифициран преподавател по ТЕС и холистичен терапевт знам, че понякога ни е необходимо съвсем малко, за да намерим най-подходящия начин да помогнем на себе си. Затова организирах и този практически семинар. Той е насочен към работещия, зает, изнервен и изморен човек, който е стъпил здраво на земята и няма време за губене, но иска да се чувства по-добре и иска да постигне повече.

f
Снимка: Thinkstock

На семинара 12 лектори ще представим практически лекции по близки до съвременния човек теми като: как да се изправим след провала, как да се справим със стреса, как да преодолеем творческите блокажи, как да се свържем по-добре с тялото си, как да спим по-добре, как да открием любовта към себе си, как да балансираме по-добре отношенията си, особено когато става дума за пари и други.

Една от основните цели на семинара е да покаже кои са основните и най-лесни за приложение методи на енергийната психология и най-вече как всеки да започне да ги прилага сам и за проблеми, които той иска да разреши.

Ние като лектори добре познаваме трудностите на корпоративния човек от първо лице и искаме да му покажем, че е възможно да се справи с тях лесно, деликатно и дълготрайно.

f
Снимка: Thinkstock

Гергана Радович организира семинар на 23 февруари 2019 г. в хотел Хемус, предназначен за работещите хора с напрегнато ежедневие. 12 лектори ще демонстрират как да използваме методите от енергийната психология като ТЕС (техники за емоционална свобода), за да се справим с творческите блокажи, да освободим креативната си енергия, да преборим стреса, неудовлетворението и други тревожни симптоми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти