Създадено за La Roche - Posay

Витамин С и неговата сила да ни разхубавява

Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Едва ли има някой, който да не знае колко важен е витамин С за имунитета и здравето. Вече е станало рефлекс да посягаме към него, когато се почувстваме изморени или усещаме настъпването на настинката.

Знаем ли обаче, че витамин С е истински важен и за красотата ни? Ето защо:

Красота на много нива

Кожата не е само външният слой, който мажем с крем и обтриваме с ексфолиант. Кожата се състои от няколко слоя в дълбочина, между които тече непрекъснат обмен на вещества и клетки.

Всъщност кожните клетки се „раждат“ в по-долните кожни слоеве. С времето – около 4 седмици, те се издигат нагоре към повърхността и се обогатяват с колаген. Той дава здравия, изпънат и сияен вид на кожата.

Пътешествието на кожните клетки приключва на повърхността, където те се вроговяват, а ние ги премахваме с ежедневното измиване и ежеседмичната ексфолиация.

Защо е важен витамин С

f
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

В цялото това изумително пътешествие важна роля играе витамин С. Той участва в синтеза на самия колаген и в борбата със свободните радикали – остатъчен продукт от оксидацията на организма.

Свободните радикали са виновни за увреждането на клетките не само на кожата, а и изобщо на тялото и затова толкова често говорим за диета, богата на антиоксиданти – те поддържат баланса и не позволяват на свободните радикали да вредят на тялото.

Да се върнем на кожата. Когато в нея липсва витамин С, тя не успява да произведе така важния колаген и кожните клетки достигат до повърхността увредени. Кожата изглежда без блясък, започват да се появяват бръчки и тенът става по-сивкав.  

Сигурно ще се запитате как се лишаваме от витамин С, като на практика той присъства във всички плодове и зеленчуци, които ядем. Витамин С се разрушава лесно от различни външни фактори като цигарите и слънчевите лъчи.

Ако в главата ви изникнаха веднага спомените от последното море – да, тогава кожата ни е страдала. Слънцето буквално изгаря витамин С в клетките.

Резултата вижте в огледалото – освен повехналия тен, вероятно ще забележите и пигментни петна. Те са ясен знак, че балансът в кожата е нарушен.

По-красиви с витамин С

Логично идва въпросът – можем ли да заредим кожата и всички ѝ слоеве с витамин С, за да се радваме на гладка, сияйна и здрава кожа?

Можем, да, отвътре и отвън. Балансираният хранителен режим и разнообразната храна ще заредят тялото ви с всички необходими вещества. Правилната козметика пък ще донесе онзи по-бърз ефект и таргетирана грижа, за която всички мечтаем.

Новият серум PURE VITAMIN C10 на La Roche-Posay дарява кожата с онези 10% чист витамин С, които са  необходими да активират отново забавените процеси в кожата.

d
Снимка: La Roche Posay

Освен витамин С, той съдържа салицилова киселина и невросенсин с успокояващо действие. Тяхната роля е да направят лека ексфолиация на вроговените вече клетки и да улеснят проникването на витамин С в дермалните слоеве.

Легендарната термална вода от изворите на La Roche-Posay облекчава чувствителната кожа и помага за възстановяване на бариерните ѝ функции.

Тази хармония от съставки дарява кожата с важни компоненти, които да я поддържат в идеално състояние – гладка, сияйна, без неравности (благодарим ти, витамин С) и с изравнен тен.

Витамин С и хората с чувствителна кожа

Част от хората с чувствителна кожа избягват използването на продукти с витамин С, опасявайки се от поява на раздразнения и усещане на дискомфорт. Е, вече имаме добра новина и за тази немалка група хора – новият Pure Vitamin C10 серум е подходящ и за чувствителните типове кожа. За да предложи стабилна формула с дълготрайна ефикасност, която да е подходяща за чувствителните типове кожа, лаборатории La Roche-Posay съчетаха внимателно подбраните активни съставки: 10% чист витамин С, салицилова киселина в оптимална дозировка (леко ексфолиращо действие), хиалуронова киселина (за хидратация), невросенсин (с успокояващо действие) + физиологично рН, което съхранява кожната бариера.

Нанасяйте серума с витамин С всяка сутрин на лицето, шията и деколтето. 3-4 капки са напълно достатъчни за цялото лице. Винаги използвайте в комбинация с продукт, осигуряващ UV защита (независимо дали е вашият дневен крем с SPF, фон дьо тен с UV защита или ежедневен фотопротектор).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти