Гръцка мусака

С малко на брой и достъпни продукти

3.33 от общо 6 гласа
110 мин.
Необходими продукти

телешка кайма - 500 гр

прясно мляко - 400 мл

патладжан - 2 броя

домати - 3 броя

лук - 1 глава

чесън - 3 скилидки

масло - 30 гр

олио или зехтин - 4 с.л.

брашно - 1 с.л.

риган - 1 ч.л.

канела - 1/4 ч.л.

сол на вкус

За тази рецепта на Mate Kitchen ви трябват телешка кайма, патладжан, домати, лук, чесън, прясно мляко и подправки. Нищо специално и нищо претенциозно. Вкусът обаче е великолепен, защото семплата гръцка мусака се прави с два вида сос – червен, с домати и кайма, и бял, бешамелов. Съчетани с патладжана, те са неустоима комбинация. Тук е важно доматите да са пресни, за да се насладите на този характерен вкус на лято. Ако ползвате от консерва, подчертано няма да е същото.

Патладжаните за вкусната гръцка мусака оставете с кората, защото иначе ще загубят формата си. Само ги изплакнете много добре след посоляването, за да премахнете всички горчиви нотки от тях. Имайте предвид, че те не се слагат сурови в мусаката, а трябва предварително да минат през фурната (или през тигана, ако не ви притеснява, че ще станат мазни).

Добре е да поднесете гръцката мусака напълно изстинала, защото тогава е по-вкусна, съветват Mate Kitchen. Към нея може да предложите и свежо дзадзики, мариновани люти сиврии или вкусен плосък хляб с домати. Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете патладжаните на колелца, посолете ги и ги оставете да се отцедят от горчивия сок. След това ги изплакнете със студена вода, сложете ги в намазнена тава, залейте с малко олио и печете 20 минути на 200 градуса.

2. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в тиган с олио. Щом омекнат, прибавете нарязаните на кубчета домати. Задушавайте докато сосът се сгъсти. След това прибавете каймата и подправете със сол, риган и канела.

3. Пригответе белия сос. Запържете брашното в масло до златисто, разредете с прясно мляко, посолете и оставете да поври 3-4 минути.

4. Вземете глинен гювеч (може и тава) и на дъното сложете каймата със зеленчуците. Отгоре подредете патладжаните, залейте с белия сос и печете 40-50 минути на 180 градуса.

Внимание: Съдържа брашно, масло, прясно мляко и телешка кайма, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти