Сладка и свежа алтернатива на реването

Портокалова саварина

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

300 г брашно
100 г краве масло (студено)
200 мл прясно мляко (със стайна температура)
2 яйца
2 жълтъка
2 пакетчета суха мая
1 с. л. захар
за сиропа:
500 г захар
400 мл сок от портокал
100 мл портокалов ликьор
за сервиране:
100 мл животинска сметана
2 с. л. сок от лимон

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в млякото, заедно със захарта. Поръсва се с 50 г брашно и се оставя да шупне.

След това постепенно се смесва с целите яйца, жълтъците и останалото брашно и се забърква тесто.

При постоянно бъркане с миксер, малко по малко, се добавя студеното масло, нарязано на кубчета.

Тестото се оставя да втаса. Прехвърля се в намазнена форма за печене с подвижно дъно и дупка в средата диаметър 26 см. Оставя се да втаса повторно.

Пече се 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

От портокаловия сок, ликьора и захарта на умерен огън се сварява сироп и се оставя да се охлади.

Горещата саварина се надупчва, залива се със сиропа и се оставя да се охлади.

Сметаната се разбива с лимоновия сок и от получената смес, с помощта на шприц, върху саварината се оформят розички.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Кекс с тахан, сусам и мляко
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Бърз кекс с кисело мляко
Ароматен кекс с индийско орехче
Шоколадов кекс с банани

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти