Класическо "Тирамису"

Разкошен италиански десерт с вкус на кафе

Класическо "Тирамису"
Снимка: Списание "Меню"
0 от общо 0 гласа

Когато стане дума за италиански десерти, всички кростати, каноли и панакоти бавно се отдръпват, за да направят място на вездесъщото тирамису.

Необходими продукти за 8 порции:
5 жълтъка
3 с. л. захар на ситни кристали
50 мл марсала, порто или друго десертно вино
500 г маскарпоне или крем-сирене
200 с. л. заквасена сметана
1 с. л. пудра захар
200 мл еспресо
100 мл амарето, кафеен или портокалов ликьор
24 бишкоти 
50 г фино настърган тъмен шоколад
2 с. л. какао

Начин на приготвяне

1.Жълтъците се разбиват и се слагат на водна баня. При непрекъснато биене се добавят постепенно захарта и виното. Разбива се 8 - 10 мин., докато сместа стане гъста и пухкава. Кремът се сваля от огъня и се разбърква, докато се охлади съвсем.

2.Маскарпонето и заквасената сметана се разбиват заедно с пудрата захар. Смесват се с яйчния крем.

3.Половината от бишкотите се топват за секунда в кафето, смесено с ликьора, и се подреждат плътно една до друга на дъното на тавичка. Отгоре се намазват с половината от крема и се поръсва с половината от шоколада и какаото. Слага се втори ред сиропирани бишкоти и се шприцова останалият крем. Охлажда се 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с останалото какао и настърган шоколад.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Други рецепти:

Неделно тирамису
Тирамису в чашка
Тирамису
Вкусът на Италия

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти