Научното обяснение: Защо симетричните лица са по-красиви?

През човешката историята стандартите за красота са се променили значително. В определени моменти закръглената форма е била символ на богатство и влияние и затова се е смятала за привлекателна. В други моменти мускулестите тела са били златен стандарт. Различните вариации на тена на кожата, окосмяването по лицето при мъжете, размера на женските гърди, нюанса на очите, както и цвета и стила на косата, са преживели големи промени в предпочитанията в различните моменти и на различните места. 

Когато става въпрос за физическо привличане, културните влияния далеч надделяват над биологичните, но има няколко характеристики, които се възприемат като универсално привлекателни.  

жена момиче
Снимка: iStock

Например, в различни култури и времена, височината е смятана за желана при мъжете. При жените тънката талия се смята за привлекателна в световен мащаб. Разбира се, всяка от тези две характеристики е само един аспект в рамките на пълния набор от качества за конкретен човек и не надделява над всичко останало.  

Има още един аспект, който движи възприятията за привлекателност и това е лицевата симетрия. В много експериментални проекти изследователите са потвърдили, че оценяваме лицата, които са по-симетрични, като по-привлекателни. 

Подобно на височината при мъжете и талията при жените, симетричните лица са по-привлекателни за хора. Но откъде идва това?  

жена момиче
Снимка: iStock

Хората имат двустранна симетрия спрямо сагиталната равнина. В по-голямата си част дясната ни страна се развива като огледален образ на лявата ни страна. 

По време на ембрионалното развитие и през растежа и зрелостта, едни и същи гени трябва да се активират в едни и същи клетки, по едно и също време. В идеалната ситуация всичко това се разгръща еднакво в лявата и дясната страна на лицето ни, което води до идеална симетрия между двете половини. 

Разбира се, в реалния свят и най-малките колебания в гените и клетките водят до малки разлики между двете половини на лицето ни. 

жена момиче
Снимка: iStock

Погледнете внимателно лицето си в огледалото (или лицето на приятел). Обикновено можете да видите, че едното око е малко по-голямо от другото. Ноздрите и ушите също са с асиметрични размер и форма. 

Цялата тази асиметрия влияе на това за колко привлекателни смятаме лицата. Доминиращото научно обяснение понякога се нарича „Теория за еволюционните предимства“. Ако гените са си свършили перфектно работата, то резултатът е перфектна симетрия. 

Следователно всяко разминаване в това отношение показва някаква дисфункция, колкото и малка да е тя. Ако от едната страна на лицето даден ген се експресира твърде много или твърде малко, на малко погрешно място, или малко рано или късно, тъканта се оформя в малко по-различен модел, отколкото от другата страна. Повечето от тези малки колебания водят до така наречената микроасиметрия, която не можем да открием с невъоръжено око (но която осъзнаваме подсъзнателно). 

жена момиче
Снимка: iStock

По-големите разлики обаче могат да показват проблеми, които са възникнали (или продължават) с растежа и развитието на индивида. Някои фактори, за които е известно, че влияят върху симетрията на лицето, са инфекции, възпаления, алергични реакции, наранявания, мутации, хроничен стрес, недохранване, увреждане на ДНК, паразити и генетични и метаболитни заболявания.  

Тъй като стратегиите за чифтосване неизменно включват преследване на възможно най-висококачествения партньор, асиметрията на лицето влияе на привлекателността. Това е доминиращото в момента мислене. 

Предпочитанието за симетрични лица не се ограничава до сексуално привличане и избор на партньор. Изглежда това също така влияе върху начина, по който търсим приятели и съюзници. 

жена момиче
Снимка: iStock

Разбира се, ние всички искаме „висококачествен“ партньор и родител на нашите деца. Колкото и да е тъжно, всеки иска да бъде и приятел с богатите, могъщите и популярните. 

Тази реалност е станала кристално ясна в днешното общество, където хората могат да бъдат „известни с това, че са известни“, не са създали по същество нищо ценно за никого и не притежават разпознаваеми умения, таланти или постижения и все пак някак си са известни и влиятелни. 

Не е изненадващо, че ние, като вид, четем толкова много в лицата. Говорим лице в лице и прекарваме много време, гледайки се, дори когато не разговаряме.  

В обобщение, симетрията на лицето е универсално свързана с красотата и привлекателността и при двата пола, както и в сексуален и несексуален контекст. Най-добре подкрепената теория за това е, че нашият вид е еволюирал, за да разпознае симетрията, макар и несъзнателно, като равностойно на добрите гени и физическо здраве.  

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти