Защо българското кисело мляко е толкова специално

Твърди се, че тази бактерия оптимира храносмилането и удължава живота: каква е истината за българското киселото мляко, наричано и суперхрана? Защо то е толкова специално? Ето какво пише Deutsche Welle.

Пътят към северозападна България не е подходящ за хора с...чувствителен стомах. За да се стигне дотам, трябва да се премине по криволичещи тесни шосета, около които се вият гъсти гори. Този регион е един от най-бедните в Европейския съюз. Но пък той е богат на истории - като тази на фермера Димитър Витанов от село Бързия.

"Аз съм счетоводител по професия, но реших да помогна на баща ми в нашата малка селска козеферма. В провинцията няма стрес и напрежение. Да, физическата работа е много повече, но пък притесненията са много по-малко, имаме си мир и спокойствие. Чувствам се по-добре, не мога да го обясня с думи", казва Димитър. Той и баща му се грижат за 130 кози.

кисело мляко
Снимка: iStock

"Когато водя козите на паша по близките поляни, понякога си взимам едно малко радио. Друг път го забравям и прекарвам много време сам - само с природата и животните, това е", разказва Димитър Витанов. 

Фермерът участва и в производството на сирене и кашкавал. "Трябва да следваме рецептата стриктно", казва той и обяснява всяка стъпка от процеса по производство на сирене. "Вече едва смогваме с продукцията - търсенето е толкова голямо, че хората дори идват вкъщи да си купуват от нашите продукти." Козето кисело мляко е особено популярно, а причината е проста.

кисело мляко
Снимка: iStock

"То удължава живота и лекува болести", убеден е Димитър.

Вярно ли е това?

Откритието на д-р Григоров

През 1905 година българският учен Стамен Григоров разгадава тайната на киселото мляко. Купува си глинена купичка с кисело мляко от селото си и я носи в университетската си лаборатория в  Женева, за да го изследва. Малко след това той успява да идентифицира ключовия фактор - изолира бактерията, благодарение на която млякото ферментира и става кисело.

По-късно биологът и носител на Нобелова награда Иля Мечников използва откритието на Стамен Григоров за своята научна дейност. Мечников установява връзка между високата консумация на кисело мляко от българските земеделци и дълголетието.

кисело мляко
Снимка: iStock

Това е и началото на триумфалния успех на българското кисело мляко, което и до днес се радва на голяма популярност и се конкурира с други известни кисели млека - например с гръцкото. Двете обаче се различават съществено: българското кисело мляко не се прецежда и така се запазва суроватката, която съдържа висококачествени протеини и минерали. Гръцкото кисело мляко трябва да се прецеди - оттам идва и кремообразната му консистенция.

Българската бактерия

Много българи са категорични, че киселото мляко е българско изобретение. Няма обаче пълна яснота дали то е тръгнало първо от траките на Балканите или от тюркските номади в Централна Азия, а може би от Персия - няма яснота кой народ първи е достигнал до ферментацията. Няма и патент.

кисело мляко
Снимка: iStock

Но хората в България поне могат да са щастливи, че микроорганизмите в киселото мляко, за които се твърди, че подобряват храносмилането и укрепват имунната система, носят името на страната - лактобацилус булгарикус. Димитър Витанов също е убеден в "чудодейната" сила на киселото мляко.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти