Защо е необходима астрологията

ф
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

В началото на всяка година астрологията се радва на небивал интерес от аудиторията си, която разнищва какво предсказват звездите по отношение на това как ще премине годината за всяка една зодия, какви успехи ще има в работата и любовта и с кои други зодиакални знаци общуването ще преминава в хармония.

Интересен е фактът, че когато става въпрос за хороскопи, описващи персоналните качества на всяка една зодия, представителите им намират посочените характеристики като присъщи за тях и с удивление обобщават: "Това се отнася точно за мен".

Подобни категорични заключения далеч не са запазена марка само на вманиачените до зависимост от астрологичните тълкувания хора. Подобно отношение има и всеки разумен в мисленето и умерен в действията си човек.

ф
Снимка: Thinkstock

Задавали ли сте си въпроса как така реално мислещи и обективни хора могат да бъдат подвластни на схващането, че индивидуалността им зависи от разположението на планетите и Слънцето?

Тук не става въпрос дали признаваме астрологията за наука или я считаме за измислица, а каква е необходимостта от нейното съществуване изобщо. По-скоро каква е вътрешната мотивация на всеки един от нас да седне сутрин с вестника или пред компютъра и да прочете дневния си хороскоп.

Аз лично мисля, че отговорът е в непрестанния стремеж на човек да опознава себе си, а астрологията му дава наготово много конкретна основа в тази посока. Не е за подценяване и фактът, че живеем в несигурни времена, които провокират в нас колебание и страх от бъдещето, а това, което ни предсказват звездите, често вдъхва увереност, че утрешният ден ще бъде по- добър от днешния. Подобна надежда винаги е необходима, без значение дали се крепи на илюзии или на факти.

ф
Снимка: Thinkstock

Темата за хороскопите винаги е била спорна. Вероятно ще бъде такава и занапред. Едно обаче е сигурно - ще бъде все така актуална.

Ако някой е недоволен, че астрологията има толкова голямо влияние върху хората, то по-добре да се примири с този факт и да потърси начин за взаимна полза. Например с непочтена хитрост може да превърне звездите в свой незаменим съюзник.

Ето един съвет:
В случай, че имате проблеми с партньора си, решението им може да бъде много лесно - ако вярва в хороскопи, просто му покажете написан от вас дневен хороскоп за зодията му, в който е указано какво да прави и какво да мисли. Така съвместната ви идилията е гарантирана.

ф
Снимка: Thinkstock

Доколко считате, че общият хороскоп на зодията описва истински чертите от характера ви?

Преди да отговорите на този въпрос, с усмивка ви препоръчам да изгледате позабравения класически анимационен филм "Хороскоп", в който, вярвам, ще откриете себе си и свои познати в художественото интерпретиране на зодиакалните знаци. 

ф
Снимка: Thinkstock

Още от Тодор Капитанов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти