f
Снимка: Thinkstock

Съвременна жена или просто глезла? (или защо е време жените да спрат да се самосъжаляват)

Едва ли има разговор между дамите, в който да не бъде засегнат въпросът колко е трудно на съвременната жена да балансира между всички роли, които трябва да изпълнява в напрегнатото ежедневие – на домакиня, майка, жена с кариера и др. Това е така, защото живеят в мъжки свят, в който се чувстват ощетени както морално, така и физически. Поне това твърдят за себе си.

И не са се замисляли, че в миналото жените са имали една единствена роля - отглеждането и възпитанието на децата и поддържането на дома. Въпреки това обаче се съмнявам някоя от тези жени да е твърдяла, че животът ѝ е бил прекрасен.

Чудя се колко ли може да е трудно в днешно време на съвременни дами. Едва ли ви е по-трудно от жените в средновековието, от тези в първобитните общества или от жените от времето на кроманьонците. Въпреки че знаете това, вие, уважаеми дами, не спирате да се оплаквате колко ви е трудно в днешно време, без да си давате сметка, че сега сте по-разглезени от когато и да било.

Имало ли е исторически етап в развитието на човека, в който жените са имали толкова много права, технически удобства, инфраструктура, дрехи и козметика, отколкото в наши дни? На всичкото отгоре обществото е приело норми и етикети в поведението към жената, като по-слаба от мъжете, от които правила и норми непрестанно черпите привилегии. Да не говорим, че мъжете всячески ви носят на ръце и не спират да ви дундуркат.

Ако бях жена, живееща в наши дни, нямаше да имам мира, защото постоянно щях да се чувствам обиден от обществото. Някак си е снизходително да гледат на мен като на ялова единица в обществото, заради която се приемат специални закони. Да усещам как всички се опитват да бъдат деликатни с мен, да ми помогнат и да ме накарат да се чувствам по-важен, отколкото съм.

f
Снимка: Thinkstock

Все едно съм някой социален аутсайдер. Да, до там сме я докарали в обществен план заради вас, жените. Но вие нямате подобни притеснения, щом не спирате да се оплаквате и да искате още и още да ви се дава, само защото сте жени.

Време е да престанете със самосъжалението. Време е да спрете да се убеждават една друга, че ако не бяхте съвременни жени, животът ви щеше да бъде в пъти по-лесен.  Време е да прекратите тази пропаганда за женската неоправданост. Време е да престанете да искате едва ли не подаяние от обществото, само защото сте жени. Време е и да благодарите, че не сте от хората, които наистина имат нужда от подаяние. 

Ако не осъзнаете, че трудностите са част от живота на всеки, без значение от пола му, никога няма да се почувствате пълноценни, защото алчността за внимание винаги ще заслепява сетивата ви да осъзнаят обективната реалност и по този начин няма как да бъдете друго, освен една объркана и егоцентрична глезла. 

f
Снимка: Thinkstock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти