Отворено писмо до мъжете простаци!

Отворено писмо до мъжете простаци!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Господа простаци,

Обръщам се директно към всички вас, защото преминахте всякакви граници с глупостта, нахалството си и липсата на възпитание. Решението ми да направя това писмо публично е продиктувано от факта, че лични разговори за неприемливото ви поведение в обществото и най-вече пред дамите, нямат никакъв ефект. Даже напротив – когато някой ви обърне внимание, без значение дали по позитивен, или негативен повод, вие започвате да си въобразявате, че сте по-специални и да се изживявате като още по-големи „мъже”. А със самонадеяни простаци комуникацията става още по затруднена.

Искам да направя едно важно уточнение: с думата „простак” визирам всеки един българин от мъжки пол, който си позволява да не се държи кавалерски с дамите. По мои наблюдения това са около 70% от българските мъже, които се държат неуважително, нахално, първобитно, невъзпитано, цинично, сексистко, вулгарно към жените.

Заради вас, български простаци, жените са толкова наплашени и огорчени от мъжкия пол като цяло. Нали сте чували прословутата фраза, изричана ежедневно от жените, че всички мъже са еднакви? А прави ли ви впечатление, че тази фраза винаги се изрича с в негативен контекст от страна на жените? Защото за тях еднаквостта на мъжете не е в това да бъдат галантни, приветливи и добронамерени, а точно в обратното – с всичките си думи и действия да огорчават жените без значение дали това е съзнателно, или несъзнателно.

Заради тези 70% простаци в България, в кюпа на еднаквостта попадат и останалите 30% читави мъже, което не е никак справедливо спрямо тях, искам да припомня няколко основни правила в отношението към жените, с надеждата това да даде тласък в увеличаване процентите на малцинството кавалерите спрямо мнозинството на простаците.

Снимка: netinfo

Убеден съм, че вие, господа простаците, се харесвате такива, каквито те, но все пак искам дебело да подчертая, че спазването на тези правила са изцяло във ваш интерес и ви съветвам да ги прочетете внимателно. Те са кратки, точни и костват минимални усилия от ваша страна.

Отваряйте вратата на дамата, правейки ѝ път да мине пред вас.

Излизайте пръв от автомобила, след което го заобиколете, за да отворите вратата и на дамата.

Гледайте дамата в очите и слушайте внимателно това, което ви говори.

Отстъпвайте мястото си в обществения транспорт на бременните, майките с деца, болните и възрастни хора.

Винаги пристигайте навреме за среща, освен ако не се е случило нещо непредвидено в последния момент, за което намерете начин да уведомите дамата.

По време на вечеря изчакайте дамата първа да посегне към храната на масата.

Влизайте пръв на непознати места.

Вървете от външната страна на тротоара, за да предпазвате дамата. При влизане в топло помещение, помагайте на дамата да свали връхната си дреха и да я сложи на закачалка. На излизане ѝ помогнете отново да я облече.

Помагайте на майката с бебешка количка или на възрастна дама, нуждаеща се от съдействие.

Снимка: Weheartit

На слизане от автобуса подавайте ръка на спътницата си или на възрастна дама, която има нужда от помощ.

Носете кошницата с покупки от магазина, независимо колко на брой са те.

Предлагайте собствената си връхна дреха на дамата, когато навън неочаквано стане студено.

Сами разбирате, че не е толкова трудно да бъдете джентълмени, с европейски манталитет. Мисля,че е за предпочитане от всички подобно поведение да бъде еталон. Дамите го заслужават.

Снимка: Weheartit

Надявам се това писмо да бъде прочетено от възможно повече простаци, които да намерят начин да променят действията си спрямо жените. Надявам се също един ден това писмо да бъде смешно в очите на всички, които го прочетат, а още по-добре - да не го разбират изобщо.

Прочетете още от Тодор Капитанов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти