Сън за красота: Защо Жаклин Кенеди е спяла на копринена възглавница?

Жаклин Кенеди Онасис (или Джаки О, както е известна) отдавна е една от най-обичаните модни икони в света. Прилежно сресаната ѝ и пригладена обемна коса коса, смелите ѝ вежди, огромните слънчеви очила – бившата първа дама познаваше силата на това да изглеждаш и да се чувстваш добре. 

Джаки Кенеди е имала немалко ритуали за красота, някои от тях обвити в мистерия, други съвсем достъпни и широко разпространени. Един от най-любопитните от тях е това, че те е спяла на копринени възглавници. Какво значение, питате се вие, има възглавницата ви за начина, по който изглеждате? Голямо!

Колкото и изискано и свръхлуксозно да звучи копринена възглавница, причините за използването ѝ от първата дама далеч не са били, за да демонстрира специалната си класа и охолен начин на живот. Тя е правила това, за да има хубава кожа и коса. 

С какво е специална корпинената калъфка за възглавница?

Може би вече сте чували за предимствата на копринените калъфки за възглавници. Въпреки че някои от тези твърдения са леко преувеличени, копринените калъфки за възглавници предлагат много предимства, които ги правят полезна инвестиция за някои.

Те имат изключително гладко усещане, което няма да намерите при други популярни материали за калъфки като памук, лен или фланела. Коприната може да помогне за подобряване на здравето на косата ви, като намали заплитането и къдренето. В по-малка степен той е от полза и за кожата на лицето ви, като запазва влагата и намалява появата на фини линии и бръчки.

За да ви помогнем да решите дали копринените калъфки за възглавници са подходящи за вас, ще разгледаме предимствата и ще развенчаем някои митове.

d
Снимка: iStock, getty

Помагат за здрава коса

Коприната е по-нежна към косата от други материи като памук или лен. Гладката текстура позволява на тъканта да се плъзга по кутикулите на косата ви, създавайки по-малко триене от по-грубите тъкани, които са по-склонни да закачат косата. Въпреки че коприната не предпазва напълно кичурите ви, намаленото триене може да доведе до по-малко заплитане, къдрене и накъсване. Коприната е най-благоприятна за дамите с естествено къдрава коса или такава, склонна към заплитане.

Какво казва за теб позата ти на спане?

Задържане на влага

Коприната абсорбира по-малко влага от други популярни материали за спално бельо като памука. Това позволява на кожата ви да задържа повече влага, което от своя страна помага за предотвратяване на сухота или сърбеж. Коприната също е по-малко вероятно да абсорбира всякакви лосиони или серуми, които може да използвате в режима си за грижа за кожата преди лягане.

Тези предимства се отнасят и за вашата коса. Косата, която е третирана с химикали или е податлива на накъсване, е по-малко вероятно да се накъса, ако е добре овлажнена.

Ниското задържане на влага също помага за предотвратяване на жълти петна, които могат да се появят, когато калъфките за възглавници абсорбират твърде много влага и пот с течение на времето.

d
Снимка: iStock, getty

Регулиране на температурата

Коприната е хладна на допир и има естествени свойства за регулиране на температурата, които ви помагат да се охладите през лятото и да се затоплите през зимата. Вероятно затова копринените чаршафи са доста популярни.

По-малко бръчки и гънки?

Някои калъфки за възглавници могат да раздразнят кожата ви и да оставят фини линии и бръчици по нея, особено ако се въртите много през нощта. Копринените калъфки за възглавници причиняват много по-малко бръчки, тъй като гладкостта на тъканта създава по-малко триене, което означава, че няма да дърпа кожата ви толкова много, колкото други материи.

Копринените калъфки за възглавници не са чудодейно лекарство за бръчки, но техните ползи за кожата не са доказани от строги клинични проучвания. Въпреки това може да забележите по-малко гънки по кожата ви, когато се събудите сутрин, особено ако спите настрани или по корем с продължителен контакт на лицето с възглавницата.

9 съвета за пълноценен сън

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти