Тайните за приготвянето на перфектното тесто за баница и баклава

баклава баница
Снимка: Istock

Основните продукти за приготвянето на банички и щрудели са: брашно, вода и сол, а допълнителни - растително масло, бяло вино, лимонов сок и при изключителни случаи малко оцет.

Една истинска домакиня в нашата родина трябва поне веднъж да пробва да спретне домашно тесто за баница и баклава. То е икономично, а вкусотиите с него са повече от любими на поколения лакомници.

Перфектното тесто за баница и баклава

Добре отлежалото и богато на глутен брашно се пресява и оформя на венец. В средата се слагат водата (с температура 18-20 градуса), солта и при необходимост - киселината. Омесва се средно меко тесто с гладка повърхност. Разрязва се на късове с големина според големината на платното или масата, на която ще се точат корите.

баклава баница
Снимка: Istock

Късовете се доизмесват и се правят на гладки топки, като краищата се прибират отдолу. Поставят се на табла, поръсена с брашно, сплескват се на питки и се намазват с растително масло, покриват се с чиста кърпа и се оставят да отлежат 15-20 минути при температура 18-20 градуса.

Отлежалите питки се разточват с дебела точилка на дебели кори с диаметър 25-30 см и се разтеглят малко с ръце, след което се хвърлят на специално платно, поръсено с брашно. Под платното са инсталирани нагревателните уреди - реотани примус или мангал с жар от дървени въглища.

Краищата на корите се опъват с двете ръце в кръг, докато се образува тънка, гладка и прозрачна кора. Дебелите краища се отрязват и отново се омесват.

баклава баница
Снимка: Istock

След леко засъхване голямата прозрачна кора се нарязва на правоъгълни листове, широки и дълги според предназначението им. Тези листове леко се наръсват с брашно или нишесте и се нареждат един върху друг.

При липса на подходящо платно, корите се разточват на маса, застлана с чиста покривка и поръсена с брашно.

От тези домашни кори за баница още се правят баклави, тригуни, щрудели и други вкусни неща.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти