Искаме и у нас! В Шотландия превръзките и тампоните ще са безплатни

жена превръзки тампони цикъл
Снимка: iStock

Шотландия се превърна в първата страна в света, която направи безплатни дамските пръвръзки и тампони за „всеки, който има нужда от тях“.

Членовете на парламента единодушно одобриха законопроекта за тези продукти във вторник, предава BBC. Той е внесен от депутата Моника Ленън, която води кампания за прекратяване на така нареченото явление „менструална бедност“ от 2016 г. насам.

Смехотворни митове за менструацията през вековете

Много от нас си мислим, че е логично превръзки и тампони да ни се полагат безплатно, също както менструалният цикъл е даденост от природата. Други обаче не разполагат с достатъчно средства и достъп до тези продукти от първа необходимост, без които не можем да водим нормален живот нито вкъщи, нито навън – точно това и представлява „менструалната бедност“ при хора с ниски доходи.

Хигиенните средства в Шотландия обаче няма да бъдат безплатни за всички, а само за онези, които не могат да си ги позволят. Изчеслено е, че схемата ще струва на правителството около 24 милиона паунда годишно.

Храни за предизвикване на менструация

Моника Ленън смята, че това е „практичен и прогресивен“ законодателен акт, който е още по-важен поради пандемията на коронавируса. „Менструалният цикъл не спира по време на пандемия и работата за подобряване на достъпа до тампони, превръзки и продукти за многократна употреба никога не е била по-важна“, добавя тя.

Или ако можем да перифразираме известната реплика: това е една малка крачка за жената – един голям скок за човечеството!

Прочетете още:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти