По случай Деня на картофите - 10 вкусни и лесни рецепти с любимата храна

На 19 август отбелязваме Световния ден на картофите – храната, която най-често присъства в менюто ни. Независимо дали ще е като чипс, картофено пюре, печени картофи, печени или пържени картофки, картофите винаги са вкусни.

Култивирането на картофите е започнало между 5000 и 8000 година преди Христа в южната част на Перу и северната част на Боливия. След откриването на Новия свят този зеленчук се е разпространил по цял свят.

В различните си варианти на приготвяне картофите са любима храна на милиони хора. Те могат да се сервират като основно ястие, а може и да се направят на брашно, от което да се приготвят хляб и палачинки.

В средните векове по-бедната част от населението на Ирландия е оцеляла благодарение на картофите, тъй като макар и зеленчук, те са достатъчно засищащи, за да се хапнат за обяд и вечеря.

картофи
Снимка: Istock

А в Русия са открили и друга полза от картофите – превръщането им в алкохол. Популярната руска водка се дестилира от картофи, което показва, че този зеленчук както да се хапва, така и може да се пие.

Пригответе си картофено ястие за закуска, обяд или вечеря днес, за да отбележите празника на картофите, като може да смесите картофите с любимите си съставки и да изберете варианта, който най-много ще ви се услади.

А за да ви помогнем, ви представяме цели 10 рецепти с картофи, които са подходящи за всеки вкус. Те се приготвят лесно и бързо и за изключително вкусни!

***

Картофени кюфтета с праз

Пълнени картофи със сирена и броколи

Картофени кюфтета с плънка

Запечени картофи със сирене

Любимите пържени картофи с пикантен сос

картофи
Снимка: Thinkstock

Печени картофки с бира в плик

Картофена салата с репички и целина

Картофена яхния с кайма

Картофена фокача

Картофена супа с бира и леща

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти