Неземно смели: Кои са най-забележителните жени космонавти

Жените могат всичко! Да, не се притесняваме да кажем това и именно жени като тези, за които ще ви разкажем днес, са ни убедили в това. Защото когато "по-слабият пол" може да лети в необятния Космос наравно с мъжете, за нас, дами, няма нищо невъзможно. Нищо, че има да се свърши доста работа, докато се постигне равенство и в професията на космонавтите. 

►Жените, които промениха хода на историята и света

За последните 50 години, в Космоса са летели около 60 жени. За сметка на това пък повече от 500 мъже са направили своята космическа „разходка“ през същия период от време. От глобалните космически агенции, само НАСА и Роскосмос са изпращали жени в Космоса. Първата жена космонавт е Валентина Терешкова, която излита на 16 юни 1963 година.

Можете ли да повярвате, че тези изобретения са на жени?

За разлика от мъжете космонавти, жените в професията имат едно важно предимство. Можете ли да предположите какво е то? Те обикновено са предпочитани за дългосрочни космически мисии поради тяхната по-ниска телесна маса и по-малка нужда от храна и вода.

Жените космонавти са подложени на същия физиологичен стрес и рискове за здравете като мъжете космонавти, включително въздействието на космическата радиация и микрогравитацията.

Сред жените космонавти има не само много добре физически подготвени, но и много високо образовани личности, като например Светлана Савицкая, която е първата жена, извършила космическа разходка.

Днес ще ви представим 10-те най-отличили се жени космонавти, които ни учат как можеш да постигнеш велики неща във всяка сфера, стига да имаш хъс и желание.

10-те най-забележителни жени космонавти

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти