145 години София столица на България: как се промени градът през миналия век

Днес отбелязваме 145 години, откакто София е столица на България. На 3 април 1879 г. по предложение на Марин Дринов градът е избран за столица на Княжество България. 4-ти април е обявен за празник на София. 

В началото на 1878 г., вследствие на опустошителните освободителни битки, населението на града е намаляло почти наполовина спрямо предвоенния период. В София живеят малко над 11 000 жители.

Днес столицата е дом на повече от 1 200 000 души и е най-бързоразвиващият се град в България. Красива, величествена, интересна, потайна – вижте старата София през обектива на миналото в нашата галерия:

Как се промени София през последните 100 години

София се сдобива със свой герб през 1900 година по повод участието си във Всемирното изложение в Париж. 

Първоначално гербът на София е включвал само корона, разположена над щит, разделен на четири полета. В горното ляво поле е изобразена Улпия Сердика – копие на изображение от антична монета, в горното дясно поле – църквата „Света София“

София
Снимка: iStock

В долното ляво поле – планината Витоша и в долното дясно поле – златен балдахин над статуя на Аполон (което символизира лечебните минерални извори в града и околностите му). В центъра на щита стои добре познатият ни лъв.

През 1911 година към герба на столицата е добавен девизът „Расте, но не старѣе“, а през 1928 година – лаврови клонки от двете страни на щита.

4 места близо до София, идеални за пикник и барбекю

Решението София да стане столица след Освобождението бързо я превръща в значим политически, административен, икономически, научен и културен център.

В края на XIX век територията на града, или “Стара София”,обхваща територията между булевардите "Сливница", "Христо Ботев", "Патриарх Евтимий", "Васил Левски" и "Цар Освободител".

Не се изненадвайте, ако например днес някой възрастен човек ви сподели, че някога домът на родителите му, близо до Орлов мост, се е считал почти за "края на града". 

София
Снимка: iStock

След 1946 г. жителите на София стават все повече, градът се разширява и индустриализира.

В следващите десетилетия към столицата се присъединяват много от съседните села, които се превръщат в квартали. Строят се и модерни за времето си жилищни комплекси в периферията на града. 

В началото на 1998 година са открити първите станции на Софийското метро, въпреки че проектът за него в започнат още през 60-те и 70-те години.

Вижте тези впечатляващи кадри от София през 70-те

Най-ранните данни за заселване на античния център на града – местността около минералните извори на днешната Централна минерална баня – са от бронзовата епоха (II хилядолетие пр. Хр.). Днес под почти целия център на София може да се открият останки от Антична Сердика.

Най-древният квартал в София е Слатина. Смята се, че на неговата територия през VI – V се е появило първото селище в Софийското поле. Жилищната кооперация на ъгъла на софийските улици „Шейново“ и „Сан Стефано“ е построена през 1929 г. и е една от най-старите кооперации в столицата.

София
Снимка: iStock

Най-старата сграда в София е Ротондата. В София се намира най-голямата църква в България – храм-паметникът „Св. Александър Невски“. 

Софийската синагога, построена през 1909 година, е най-голямата на Балканския полуостров. Тя побира 1300 поклонници.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти