10 древни града, които трябва да посетим

Новият клип във VBox7 канала Top of The Tops представя класация на 10-те най-интересни за посещение стари градове в света.

Ако все още не сте избрали дестинация за почивката си тази година, ето на какво може да се спрете!

10.Бейрут, Ливан – Столицата на Ливан се обитава от повече от 5000 години. Първите доказателства за активността на града датират от  3000 години преди новата ера. Разкопки в града разкриват финикийски, елински, римски, арабски и османски руини,а в момента Бейрут е атрактивна туристическа дестинация.

9.Газинтеп, Турция – Гезинтеп е град в южна Турция, в близост до сирийската граница.Този град е обитаван от 3600 преди новата ера, а крепостта Раванда, намираща се в центъра на града е  една от най-старите запазени крепости в света.

8.Пловдив, България – Втория по големина български град е на 8мо място в класацията ни. Той е основан около 4000 хиляди години преди новата ера, като първоначално се заражда като малко тракийско селище. Заради разположението си обаче, града става важен за Римската империя тъй като огромна част от търговските пътища минават от там. Пловдив изобилства от древни руини, включително античен стадион, амфитеатър и римски акведукти

7.Сидон, Ливан – Сидон се намира на 40 км северно от Бейрут,но града е с цяло хилядолетие по-стар от ливанската столица. Сидон се смята за най-стария и важен финикийски град, а по улиците му са крачили легендарни пълководци, като Александър Македонски, който превзема града през 4 век преди новата ера.

6.Фаюм, Египет – Най-стария египетски град е основан около 4000 години преди новата ера. Фаюм се намира на югозапад от столицата Кайро, и е бил част от древния град Крокодилополис. Съвременния Фаюм е туристическа атракция заради намиращите се наблизо пирамиди.

древни градове
Снимка: Thinkstock


5.Суза, Иран – Града датира от 4200 години преди новата ера и е бил столица на древната Еламитска империя. След като бива превзет първо от асирийсците, после и от Ахеминидите. Той става център на на Персийската империя. Интересен факт е, че именно в Суза се развива действието в най-старата запазена театрална пиеса – „Персийци“ на Есхил.

4.Дамаск, Сирия – Официалните данни сочат, че града се обитава от 4300 години преди новата ера, но някои източници твърдят че той е създаден още около 10 000 години преди новата ера. Историята на града е изпълнена с безброй случки и обрати, като Дамаск е бил под римско, арабско и османско управление. Изобилието от исторически атракции правят града популярна туристическа атракция, до избухването на Сирийския конфлик през 2011.

древни градове
Снимка: Wikipedia


3.Алепо, Сирия – най-големия сирийски град е основан през 4300 години преди новата ера. Историята на града е динамична и изпълнена с войни. Той бива превземан от хетите, асирийците, гърците и персийците. По-късно е окупиран от римляни и византийци и бива подлаган на атаки от кръстоносците. Древния град Алепо остава почти недокоснат до наши дни, докато не бива подложен на серия бомбандировки през 2016 година, когато града и историческите му забележителности биват почти напълно унищожени.

2.Библос, Ливан – Основан от финикийците под името Гебал, Библос е основан около 5000 години преди новата ера. Гърците дават съвременното име на града, а името на свещенната християнска книга – Библията произлиза именно от Библос. Града е пълен с исторически забележителности, като например финикийски храмове, замъка Библос и църквата св Йоан постртоена през 7 век.



1. Йерихон, Палестинските територии – Най-древния град на планетата е палестинския Йерихон. Според данните той е постоянно населяван от 9000 година преди новата ера. Йерихон се намира на западния бряг на река Йордан и в момента в него живеят около 20 000 души. Интересен факт е, че Йерихон е рекордьор и в друга категория – той е най-ниско разположеният под морското раванище град в света с неговите, минус 275 метра надморска височина.

нов банер
Снимка: Edna

нов банер
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти