Как се прави: Домашна лютеница

лютеница
Снимка: Istock

Няма по-сплотяващо и апетитно есенно събитие от варенето на лютеница. Макар задачата да е по силите на всеки, много по-добре е да съберете приятели и роднини и заедно да приготвите стройните редици от буркани с най-вкусната българска зимнина.

Необходими продукти за 4-5 кг

2 кг домати
1,2 кг патладжани
3,4 кг червени чушки
80 мл олио
морска сол
50 г кафява захар
50 мл винен оцет
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Доматите се обелват, почистват се от семките и се пасират. Слагат се да врат, докато обемът им се редуцира наполовина.

2. Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат. Веднага се слагат в съд с капак, за да се задушат. Когато изстинат, се обелват. Отцежда се целият сок, който се отделя от тях. Смилат се едро с месомелачка или се нарязват на ситно.

3. Патладжаните се изпичат на силен огън на грил или в загрята фурна, докато омекнат добре, задушват се в съд с капак, обелват се и се нарязват на ситно или се смилат с месомелачка.

лютеница
Снимка: Istock

4. Смесват се изварените домати, чушките и патладжаните и всичко се вари на тих огън при непрекъснато разбъркване. Готовността се проверява, като лъжица от сместа се сложи в чинийка и се наблюдава по ръбовете да не остава стичаща се течност. Добавя се на тънка струя олиото при непрекъснато разбъркване.

5. Слага се морска сол, като след всяка супена лъжица се разбърква и се опитва. Добавят се оцетът и захарта и отново се опитва.

6. Накрая се слагат обелените и пресовани скилидки чесън и магданозът, разбърква се, и се охлажда.

7. Сипва се в буркани, запечатва се и се стерилизира 30 мин. от момента на завиране.

Други рецепти:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти