Как да си направим мармалад от портокали

Малко зимнина

Как да си направим мармалад от портокали
Снимка: netinfo
3 от общо 2 гласа

Необходими продукти:

около 2 кг портокали
2 лимона
3 литра вода
2,200 кг захар

Начин на приготвяне:

Портокалите и лимоните се измиват много добре и след това сокът се изцежда. Вътрешността на плодовете се отделя с лъжица и се слага в марля, тензух или муселин, от който се прави вързопче, което се връзва на дървена лъжица. Трябва да ви е лесно да го вадите и потапяте.

Корите се нарязват на едро. Сокът се смесва с водата. Потапя се вързопчето, добавят се корите.
Всичко това се вари до извиране на 1/3 от течността.
Оставя се да престои 1 вечер.

Сега почва цапаницата. Хубаво трябва да се изцеди течността от торбичката.

Остатъкът се изхвърля.

Това е важна процедура, тъй като в торбичката се съдържа пектинът, който ще сгъсти мармалада.
Течността се прецежда и корите се отделят.

Захарта се разтваря в течността на лек огън, като се внимава да не заври. В рецептата от списанието се използват 2,4 кг захар за 1 кг плод. 

Оставя се мармаладът да заври и се пробва дали е готов, като върху изстудена чинийка се капва капка.

Ако тя образува коричка и е гъста, мармаладът е готов. В противен случай трябва да поври още.

Горещият  мармалад се сипва в топли буркани и се запечатва. Така няма нужда да се изварява.

Съхранен в тъмно долапче, мармаладецът  издържа около година, а в хладилника до месец.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти