Как да си направим мармалад от шипки

Как да си направим мармалад от шипки
Снимка: Thinkstock

Мармаладът представлява гъсто сварената месеста част и сока от избраните плодове. Той се приготвя със- или без захар. Обикновено се вари от един вид плод или от комбинацията на няколко.

При приготвянето на мармалад се използват най-вече меките и презрелите плодчета. Употребяват се и полусмачкани. Преди да се използват, се отстраняват наранените и изгнили части, както и семената и семките.

Плодовата каша за приготвянето на мармалади се приготвя по два начина. Единият е, когато почистените и измити плодове се прекарат през машинка за месо. Другият вариант е да се сварят целите или нарязани плодове до омекване. Когато се поохладят, се прекарват през гевгир.

Мармаладите се варят най-бързо в разлати тави. Така изпаряването на водата се ускорява и се гарантира добрият вкус и цвят на мармалада. По време на варенето се бърка непрекъснато с дървена лопатка, за да се избегне загарянето.

Ето как да си приготвите един от най-обичаните у нас мармалади - този от шипки:

Необходими продукти: 5 кг шипки, 1 кг захар, 4 л вода

Начин на приготвяне: Шипките се измиват, почистват от дръжките и черния цвят отпред. Старателно се почистват от семките, като се разрязват на две. Когато всички са изчистени, се измиват отново и се слагат в тенджера под налягане.

Шипките се заливат с 4 литра вода или колкото да ги покрие. Слагат се да заврят. Когато това стане, огънят се намаля. Оставят се така за около час. Когато се сварят, се прецеждат през гевгир и се минават през сито, за да им се отстранят всички люспи. Получената каша трябва да има средно гъста консистенция.

Шипковата каша се поставя в тенджера и към нея се добавя захарта. Мармаладът се оставя да ври около 3 часа. През цялото време трябва да се наблюдава да не загори и да се разбърква своевременно.

Мармаладът е готов, когато прави път след лъжицата, когато се бърка. Докато е още топъл, се разпределя в предварително подготвени буркани. Те се затварят старателно, но не се стерилизират.

От пет килограма шипки трябва да се получи приблизително два килограма мармалад от шипки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти