Шипки за здраве и красота

Шипки за здраве и красота
Снимка: Thinkstock

Обикновената шипка е известна с латинското си наименование Rosa canina и е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен бодлив храст.

Шипката цъфти от май до юли, като цветовете ѝ са бледорозови до бели. Самите плодове (шипки) узряват през есента. Те са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.

Шипките са изключително полезни! Те съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло.

Много добър източник са на витамин С, освен това подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, имат диуретично и адстрингентно действие. Използват се срещу скорбут, при умора и при състояния след тежко боледуване. Те подкрепят защитните сили на организма, повишават жизнения тонус и активират обмяната на веществата.
Препоръчват се като диуретично и противовъзпалително средство при жлъчно-чернодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Шипките влизат в състава на редица билкови продукти, добавят се към храната и билковите отвари.

Може да си направите лесна запарка – 2-3 супени лъжици плодове се заливат с 500 мл. вряща вода и се оставят да врят 10 минути в затворен съд. За по-силен екстракт е добре отварата да престои 12 часа, след което се приема по 1 кафена чаша 3 пъти дневно. Шипките се използват и за приготвяне на мармалад и шипково вино.

Освен всичко това, обаче, успешно може да ги приложите в домашната козметика.

Те са в помощ на сухата кожа, прозиращите кръвоносни съдчета и пигментните петна, както и за по-бляскава и здрава коса през есента. Предлагаме ви няколко домашни маски, които лесно можете да си приготвите сами.

Снимка: Thinkstock

Маска с шипки за нормална кожа
1 с.л. топла шипкова отвара
1 ч.л. мед
2 с.л. овесено брашно

Шипковата отвара се смесва с меда и овесеното брашно. Бърка се до получаване на каша. Нанася се върху лицето и се оставя за 20 мин. Изплаква се хладка вода. Витамин С, който се съдържа в шипките, витализира кожата, а протеините от брашното я подхранват.

Снимка: Thinkstock

Маска с шипки за суха или чувствителна кожа
2 с.л. шипки
300 мл вода

Две шепи пресни шипки се запарват в 300 мл вода. След като пуснат цвета си, прецедете отварата. Докато шипките се варят, може да се надвесите над съда с отварата и да метнете хавлиена кърпа върху главата си, за да си направите парна баня.След това пасирайте плодовете от отварата и наложете върху лицето си, особено на местата, на които имате повече бръчки. Останете така 15 мин, след което изплакнете. Останалата отвара пресипете в шишенце. Вечер слагайте от нея върху памук и обтривайте лицето си преди лягане.

Снимка: Thinkstock

Шипкова маска за суха кожа
1 с.л. шипкова отвара
1 с.л. смачкани на каша шипки
3 с.л.овесени ядки
1 жълтък
1 с.л. зехтин
1 ч.л. мед

Смесете продуктите и бъркайте до получаване на еднородна смес. Нанесете я на лицето и оставете да действа 20 мин. Изплакнете с хладка вода.

Снимка: Thinkstock

Маска с шипки за коса
2 ч.л. сушени шипки
вода, колкото да ги залее
2 с.л. овесено брашно
1 с.л. лимонов сок

Залейте шипките с гореща вода и ги варете в продължение на 30 минути. Прецедете отварата и отделете 2 с.л от нея. Смесете течността с овесеното брашно, пюрираните шипки и лимоновия сок. Разбъркайте сместа добре и я нанесете за 20 минути върху суха коса преди къпане. Маската е подходяща за всеки тип коса. 

А във видеото от канала agleu_mama можете да научите с какво е толкова полезно маслото от семена на шипка:

>>> За още полезни статии изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти