Новата мания - семената от чиа

Новата мания - семената от чиа
Снимка: Thinkstock

Все по-често в последно време се говори за различни суперхрани.

Интересното е, че те са добре познати от години насам, но биват преоткривани от съвременния човек, който се стреми да се храни все по-здравословно.

С помощта на здраве.bg ще ви запознаем с още един такъв продукт. Става въпрос за семената от чиа.

Те са били употребявани и като храна, и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана, се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.

Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, те помагат и за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола.

Чиа или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, което днес е най-разпространено в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър. Чиата има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд и там на групички се намират семената.

Именно семената са най-важната част от растението и са източникът на хранителните вещества. Те се считат за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките.

Семената от чиа са истинска хранителна електроцентрала и са пълни с омега-3 мастни киселини и фибри. Те, подобно на лененото семе, са готови за консумация, без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време, без да гранясат.

Една порция семена от чиа осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри те могат да помогнат, ако искаме да отслабнем, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Семената от чиа имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар. Когато се ядат, те образуват гел в стомаха при храносмилане и така забавят превръщането на въглехидратите в захар. Това позволява на тялото да остане сито за по-дълго време, дава му повече постоянна енергия и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар.

Семената от чиа, според публикация в British Journal of Nutrition от 2009 г., стабилизират нивата на холестерола и триглицеридите и намаляват общото количество натрупани мазнини.

Освен това имат хидрофилични свойства, които ги превръщат в ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото. Тези семена имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло. Затова консумацията на семена от чиа ще ни помогне да регулираме телесните флуиди и да намали риска от дехидратация.

Тъй като семената поддържат тялото хидратирано, те са чудесна добавка към отслабващия диетичен режим, особено ако той включва и физически упражнения.

Предлагаме ви и лесна рецепта за мляко от чиа, споделена от Зоя.бг:

Какво е необходими продукти за пет чаши:
4 лъжици чиа семена
2 лъжици сурови орехи
2 лъжици суров сусамов тахан
2 лъжици суров мед
1 лъжица екстракт от ванилия
5 чаши вода

Начин на приготвяне:

Накиснете за няколко часа чиа семената и орехите в стъклен съд в 3 чаши вода. Изсипете в блендер и разбъркайте на средна скорост. Докато миксирате, добавете тахан, мед, ванилия и след това още 1 чаша вода.

Съхранявайте в стъклен съд с капак в хладилник. Накисването прави сместа богата на ензими. Антиоксидантите в семената чиа помагат да запазите сместа около седмица. Може да използвате като заместител на другите форми на мляко.

Продуктът може да си набавите от различните био магазини, включително и онлайн.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти