Ултимативната тренировка: Пилатес на стена (ВИДЕО)

В света на фитнеса ежедневно се появяват нови подходи, за да поддържат нещата свежи и вълнуващи. Най-новата тенденция, която привлича вниманието ни (и на света) с 56,4 милиона гледания в TikTok, е пилатесът на стената. Ако сте любопитни за това, но не знаете откъде да започнете, вие сте на правилното място. Обясняваме какво е стенен пилатес, как може да е от полза за вашето тяло, колко време трябва да продължи една сесия и отговаряме на всички въпроси, които може да имате.

стена пилате спорт
Снимка: iStock

Какво е стенен пилатес? (И каква е разликата от обикновения пилатес)

Стенният пилатес е разновидност на традиционния пилатес, който добавя ново измерение към тренировката, като включва използването на стена, върху която да натиснете с краката, ръцете или гърба. За разлика от упражненията, извършвани само на земята, облягането на стената за опора прави някои упражнения по-лесни за начинаещи, а някои по-предизвикателни за напредналите практикуващи. Това означава, че ще имате както стабилна повърхност за опора, така и източник на съпротива, за да предизвикате допълнително мускулите си, което може да помогне за подобряване на баланса и цялостната форма на тялото.

@reneemowatt Try my new beginner pilates challenge on YT: Renée Mowatt 🤩🤌🏽 #pilates #pilatesabs #pilateschallenge #fyp #pilatesresults ♬ Hahahaha again - 🐝

Ползи от стенен пилатес

Преминавайки направо към предимствата, едно голямо предимство на пилатеса на стената е, че може да помогне за вашата стойка. Стабилната повърхност на стената улеснява поддържането на правилна форма по време на изпълнение на упражненията. Тази опора води до по-добро изравняване на гръбначния стълб и по-малък риск от нараняване. Освен това пилатесът на стена е чудесен за укрепване на основните мускули, като същевременно увеличава вашата гъвкавост и баланс.

Какви упражнения да правим по време на едноседмичната диета

Всичко това води до по-добро цялостно здраве на гръбначния стълб. С последователността в практиките на стенен пилатес, ползите му се простират отвъд физическата издържливост, като допринасят за вашето благополучие и качество на живот. Пилатесът на стена, обаче не е само за подравняване на гръбначния стълб и основните мускули. Ангажира цялото ви тяло, насочвайки мускулите от главата до петите. Не само ще почувствате загряването на ръцете, краката и гърба си, но също така ще забележите подобрения в често пренебрегвани области като глутеусите. Това гарантира, че всяка част от тялото ви получава внимание.

@karolinaxje 1 week ✨WALL PILATES✨ at home - day 3 #wallpilates #wallworkout #pilates #workoutmotivation #homeworkout #homeworkoutplan #fitnessmotivation #workoutplan #stretching ♬ Tadow (Slowed) - sepulcher.

Както казахме, стената добавя съпротива към вашите движения, засилвайки тренировката. Натискането към стената предизвиква допълнително вашите мускули, увеличава силата ви и се тонизира тялото ви по-бързо. Отличен пример за тренировка, ангажираща различни мускулни групи, е упражнението планк стена! Тази вариация на традиционния планк добавя обрат, като заема позиция на дъска с предмишниците, опрени в стената, и тялото, образуващо права линия от главата до петите. Това упражнение ангажира глутеусите, ръцете и краката. Докато държите тази позиция, фокусът трябва да бъде върху поддържането на правилно подравняване, докато дишате стабилно. Стената осигурява допълнителна стабилност, позволявайки по-дълбоко захващане и задържане на дъската по-дълго. Това упражнение подобрява стойката, като същевременно помага за цялостната стабилност. Въпреки че за много от нас дори мисълта да правим планк повишава кръвното ни налягане, изследванията показват, че това всъщност е ефективен начин да го намалите. Така че, ако се чудите, стенният пилатес работи ли? Отговорът е абсолютно!

8 упражнения, които да правите от офис стола

Колко ефективен е стенният пилатес?

Ако се придържате към него и практикувате редовно, ще започнете да забелязвате резултатите. Практиката и последователността ще трансформират тялото ви, което ще доведе до по-добра стойка, по-силни мускули и усещане за баланс и гъвкавост. Като се ангажирате с редовни тренировки, постепенно ще видите тези положителни промени - все пак е важно да запомните, че индивидуалните резултати може да варират в зависимост от това колко често ги правите и колко силно се натоварвате. Освен че е здравословен навик, много хора се обръщат към пилатес, за да се възстановят след някои травми, а изследванията показват, че е чудесен и за предотвратяване на спортни наранявания.


Достатъчни ли са 20 минути стенен пилатес на ден?


Само 20 минути упражнения могат да бъдат чудесно начало, тъй като дори кратка тренировка е по-добра от никаква. Въпреки това, ако искате да постигнете дългосрочен напредък, препоръчваме ви да се ангажирате с по-дълги сесии, в идеалния случай с продължителност около 60 минути, три до пет пъти седмично, за да тренирате мускулите си и да им дадете време да се отпуснат и възстановят.

Както в много неща, последователността е ключова; колкото повече се занимавате със стенен пилатес, толкова по-забележими ще бъдат вашите резултати с времето. С ежедневни насоки и целенасочени упражнения постепенно ще изградите сила, гъвкавост и издръжливост. След като предизвикателството приключи, ще имате навика на ежедневни упражнения и физическо състояние да преминете безпроблемно към по-дълги сесии, подготвяйки ви за непрекъснат напредък.

5 пилатес упражнения за плажа

Отслабване и стенен пилатес

Разгледахме как пилатесът на стената е чудесен начин за изграждане на сила и тонизиране на мускулите, но какво да кажем за загуба на тегло? Е, ако целта ви е да свалите няколко килограма, пилатесът на стена може да бъде вашият билет към успеха, тъй като проучване установява, че пилатесът помага за намаляване на телесното тегло и процента на телесните мазнини при участници с наднормено тегло или затлъстяване. Въпреки че основният му фокус е върху извайването и укрепването на вашите мускули, той има и допълнителното предимство да ви помага да изгаряте калории и да повишавате сърдечната си честота. Разбира се, за да увеличите максимално усилията си за отслабване, от съществено значение е да съчетаете пилатес на стена с балансирана, здравословна диета и да включите други форми на упражнения в рутината си.

Съвети за начинаещи

Ако започвате своето приклююение със стенен пилатес, не забравяйте да го правите бавно и постепенно да увеличавате интензивността на упражненията, а също и да се консултирате с вашия лекар преди да започнете. Винаги е най-добре да започнете с прости упражнения, които са насочени към основните ви мускули, позволявайки на тялото ви да свикне с тези движения и да изгради сила с течение на времето. Обръщането на внимание на дишането ви също е важно, тъй като равномерното и контролирано дишане ще ви помогне да извлечете максимума от тренировката си.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

И помнете, не се колебайте да поискате помощ или съдействие: има много онлайн уроци и сертифицирани инструктори, които могат да ви предложат насоки и да се уверят, че изпълнявате упражненията правилно. В заключение, стенен пилатес носи нов обрат в изпитания пилатес, като ви дава тренировка, която е едновременно предизвикателна и достъпна тренировка, насочена към всички основни мускулни групи.

Новата странна фитнес мания

Фокусът му върху подобряване на стойката, укрепване на тялото и подобряване на гъвкавостта, го прави чудесно допълнение към всяка фитнес рутина. В комфорта на собствените си четири стени, кой би си помислил, че можете да тонизирате тялото си само с една от тях и малко воля? Така че вземете постелка, намерете стена и се пригответе да усетите изгарянето на мазнините!

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти