Време за четене: „Чичо Ал Капоне“ показва прочутия мафиот през погледа на неговата племенница

Чичо Ал Капоне
Снимка: Hybrid Books/Getty

Да носиш фамлията Капоне не е лесно и праплеменницата на „Белязания“ Ал го знае. Диърдри Мари Капоне, последната жива роднина на мафиота, разказва за тежестта на фамилията в мемоара си „Чичо Ал Капоне“, вече и на книжния пазар у нас от издателство Hybrid Books.

„През по-голямата част от живота си не споделях с готовност тази информация. Всъщност полагах неимоверни усилия да скрия, че нося името Капоне, което причини неописуеми душевни страдания на мнозина от нашата фамилия. През 1972-ра, когато станах на трийсет, напуснах Чикаго и оставих зад гърба си семейната история. Започнах нов живот в Минесота, като направих всичко възможно никой, освен моя съпруг Боб, да не разбере за потеклото ми. Успях...“

Днес Диърдри споделя своите спомени, които рисуват един по-различен портрет на най-прочутия мафиот в историята. Неговият образ се превръща в мит още приживе, а след това е широко експлоатиран от киното, телевизията и специализираната литература, докато килията му в легендарния затвор „Алкатрас“ и до днес привлича хиляди туристи годишно.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hybrid Books (@hybridbooks)

„Чичо Ал Капоне“ е описвана като „единствената достоверна биография“ на легендарния гангстер, изобразен встрани от крайностите, на които се дели общественото мнение за него - боготворен от мнозина и същевременно ненавиждан до краен предел от други. Тук се срещаме не с Ал Убиеца или Ал Мафиота, а с добродушния чичо Ал, който поставя семейството си на пиедестал.

Благодарение на своите спомени, както и интервюта с лели, чичовци и братовчеди, в книгата Диърдри успява да разкаже какво е да си част от неаполитанската фамилия и как да преживееш страховете на родителите си, прощавайки за позорното петно, което тегне над името Капоне.

„Дядо ми е Ралф Капоне – официално обявен през 1930 г. от Чикагската комисия за борба с престъпността за Обществен враг №3. Всъщност съм праплеменницата на неговия партньор, по-малък брат и Обществен враг №1 – Ал Капоне“, пише Диърдри в анотацията към своята книга.

„Чичо Ал Капоне“ обхваща периода от ранните години на фамилията, прекарани в неаполитанското селце Ангри в Италия, до последните дни на Ал, в които е повален от сифилиса. Книгата рисува подробен портрет на един от най-влиятелните мъже по онова време в Съединените американски щати.

Чичо Ал Капоне
Снимка: Getty

Диърдри Мари Капоне е родена през 1940 г. в голямо италианско семейство в Чикаго. Когато Диърдри е на 10, нейният баща се самоубива, не понасяйки тежестта на фамилното име, което носи. През 1957 г. Диърдри, тогава на 17-годишна възраст, е уволнена от застрахователната компания, където работи като секретарка, и то не заради друго, а защото е Капоне.

Именно фамилията ѝ действа като своеобразен морален щит и тя години наред крие истинската си самоличност, докато не написва „Чичо Ал Капоне“ – разказ на последния жив роднина на легендарния мафиот, съхранил истински спомени за престъпния бос. Страховитите истории се допълват и от поредица непубликувани до този момент снимки от архивите на семейство Капоне.

Освен смразяващите читателската кръв разкази от първо лице книгата предлага и автентичните любими рецепти на Ал Капоне, обилно полети с доматен сос и поръсени с качествено грана падано.

„В „Чичо Ал Капоне“ ще ви отведа там, където малцина са допускани. Ще минем покрай телохранителите и ще влезем в дома на Капоне на Преъри авеню 7244 в Чикаго. Ще отседнем в дървената хижа, построена специално за чичо Ал, за да се възстанови след годините в затвора в Уисконсин, както и в дома му в Маями, Флорида, където умира. Ще ви разкажа подробности за хората от семейството си, които, надявам се, ще ви помогнат да ги разберете и да усетите колко трудно ми беше да израсна с името Капоне. Не съм сторила нищо лошо, но „понесох греховете на предците си“.

Чичо Ал Капоне
Снимка: Hybrid Books

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти