Да си поръчаш сън: контролирай какво сънуваш с тези 7 техники

От векове хората се опитват да тълкуват възможните значения на сънищата. Сънищата ни могат да бъдат забавни, озадачаващи или направо ужасяващи.

Те идват при нас като неканени гости и ни показват кодирани истини за самите нас и дори за това, което предстои. Понякога са толкова осезаеми, че не можем да различим дали нещо е истина или само плод на въображението ни. Но какво би станало, ако имаше начин да ги контролираме?

Някои изследователи вярват, че е възможно не само да контролираме сънищата си, но и да ги използваме за лично израстване и изцеление. Сънуването е начинът на вашия мозък да се освободи от мисли, емоции и неща, които сте видели през деня.

сън сънуване
Снимка: iStock

Потиснатите емоции намират убежище в сънищата ви, когато не им обърнете внимание.

Това, което гледате, и времето, в което го гледате, също може да повлияе на вашите сънища. Ако имате кошмари или натрапчиви сънища, които ви пречат, може да се чудите дали има начин да ги контролирате. Или просто ви е любопитно дали е възможно да се накарате да сънувате нещо определено?

Повечето пъти не осъзнавате кога сънувате. Най-вероятно се събуждате и чак тогава осъзнавате, че всичко е било сън. Дори запомнянето на сънища може да бъде трудно – ако не си запишете веднага детайлите, споменът за съня ви започва да избледнява с всяка изминала минута. 

Колкото и странно да изглежда, има някои начини да контролирате собствените си сънища – т.нар. осъзнато сънуване. Осъзнатото сънуване е състояние на съзнанието, при което сънуващият осъзнава, че сънува. Повече от 53% от хората имат осъзнати сънища в даден момент, но по-малко от половината от тези хора могат да сънуват редовно по този начин.

Изследване на осъзнатото сънуване, публикувано в Националната медицинска библиотека, обяснява, че то включва хибридно състояние на съзнанието с определими и измерими разлики между будния живот и фазата на съня с бързо движение на очите (REM). Изследователите установили, че хората, които имат осъзнати сънища, показват повече активност в предната част на мозъка си, отколкото тези, които нямат.

сън сънуване
Снимка: iStock

По време на осъзнат сън сънуващият може да контролира действията и обкръжението си. Осъзнатото сънуване възниква по време на REM сън, когато целият мозък е най-активен, с изключение на префронталния кортекс – частта, отговорна за планирането и логиката. Вероятно именно затова сънищата ни в тази фаза са лишени от всякаква логика.

Въпреки че всеки може да има осъзнат сън, някои хора са по-склонни да го преживеят от други. Хората, склонни към осъзнато сънуване, често имат по-развито себепознание.

Осъзнатото сънуване може да бъде мощен инструмент за самоизследване и справяне с трудности. Може да се използва и за преодоляване на страхове, безпокойство, травми и кошмари. А за някои хора то е просто начин да изживеят най-смелите си фантазии.

Няма сигурен начин за предизвикване на осъзнат сън, но има как да увеличим шансовете си чрез определени практики. Продължете да четете в галерията ни, за да научите какви са техниките за контрол на сънищата:

Да си поръчаш сън: 7 техники за осъзнато сънуване

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти