Ако сънувате, че ви падат зъбите: 7 интерпретации на най-често срещания кошмар

Основателят на аналитичната психология, швейцарският психиатър и психолог Карл Густав Юнг, смята, че сънищата са вид превозно средство, което прехвърля посланията от инстинктивните части на ума към рационалните. С други думи, с помощта на сънищата подсъзнанието се опитва да ни предаде важна информация, от която се нуждаем.

► Как да разберем дали сънищата ни подсказват нещо за нашето бъдеще?

Повтарящият се сюжет нощем със сигурност не е нещо случайно, особено когато е един и същи за много хора. Именно такъв пример е сънуването на кошмар, в който ни падат зъбите.

Първо, за него се смята, че е провокиран преди всичко от психически стрес и се влияе от нашето здраве, култура и ментално състояние. Въпреки че сънищата са твърде субективна и трудна за изследване материя, бихме могли поне частично да си обясним някои неща, като проследим седемте различни интерпретации, които ни предлагат психолозите:

🛌 Дълбока лична загуба

Една от най-често срещаните интерпретации на този сън е свързана със загуба на близък, прекратяване на връзка, уволнение и т.н. Ако скоро в живота ви се е случило подобно нещастие, този сън е последица от всички негативни емоции, които преживявате, когато сте будни.

🛌 Тревожност

Стресът и тревожността често се споменават в комплект, но в никакъв случай не са едно и също нещо. Тревожността е по-продължително и по-трудно за преодоляване състояние.

Нещо повече, прекомерното притеснение и несигурност може да доведат и до скърцане със зъби по време на сън – несъзнателно пристъпообразно съкращение на дъвкателната мускулатура през нощта, което води до стискане на зъбите, съпроводено с плъзгането им наляво и надясно, при което се чува скърцащ звук.

Медицинският термин, който се използва за това състояние, е бруксизъм, а то от своя страна може да провокира подсъзнанието ви поднесе неприятен сън. И обратно, ако сънувате, че ви падат зъбите, това може да доведе до подсъзнателно скърцане със зъби през нощта.

🛌 Големи предстоящи промени

Разбира се, стресът не е само продукт на негативни преживявания – понякога просто се притесняваме за неща, които може да се объркат или да не се случат точно по-начина, по който очакваме. Ако се местите на ново място, ако ви предстои сватба или раждане, това може да повлияе и на вашето подсъзнание.

Какво ни подсказват нашите сънища

🛌 Депресия

Депресията в общия случай е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, може да става въпрос за заболяване, известно като клинична депресия. Признаците са липса на енергия, липса на апетит, безсъние, апатия и мисли за самоубийство, но също повишена емоционалност, свръхактивност, раздразнителност, безпричинна еуфория.

Ако страдате от депресия, непременно си записвайте всичко, което си спомняте, че сте сънували, и споделяйте информацията със своя психолог. 

🛌 Проблеми със зъбите

Понякога сънищата могат да бъдат пречупено отражение на реалността. Ако наскоро сте имали проблем със зъбите (например наскоро са ви извадили мъдреца), това е повече от достатъчна причина да сънувате нещо подобно, особено ако преживяването при зъболекаря ви е травмирало по един или друг начин.

🛌 Ако сънувате, че на ваш близък му падат зъбите

Това вероятно може да се дължи на негативните чувства, които изпитвате към този човек, но не желаете да признаете пред самите себе си. 

🛌 Нездравословен начин на живот

Ако не се храните добре, не сте физически активни и като цяло не се грижите за здравето си, вероятно страдате от неспокоен сън или безсъние.

Немарливостта към здравето се отразява на качеството на съня, а падането на зъбите ви насън може да е зов за помощ от подсъзнанието ви да се грижите по-добре за себе си.

Полезни съвети за трудно заспиване и безсъние

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти