Какво се случва с мозъка ни веднага след секс?

Чувството на привързаност след секс не е рядкост, но се нарежда сред изненадващите усещания за жените – особено когато все още не са развили осъзнати чувства към партньора.

Причината се оказват хормоните и по-точно окситоцинът, познат още като „любовният хормон“.

Той се отделя по време на секс и различни форми на интимност, като е свързан и с усещането на привързаност, преданост и доверие.

Затова е логично да асоциираме приятните чувства с човека, с когото ги споделяме, и така да искаме повече от тях… и от него. Това най-вероятно е причината някой да се настани трайно в мислите ни, дори прекараното време с него да е било кратко.

Чувството за привързаност обаче не е резултат единствено от физическа активност. Окситоцинът се отделя по време на разнообразни дейности, твърдят специалисти: от това да видим домашния си любимиец през играта в отбор до получаването на масаж.

Д-р Лорън Брим, автор на книгата „Новите правила на секса“, казва, че привързаността може да се появи и при други форми на близост: „Може да се почувстваме влюбени дори и след като сме говорили с някого само веднъж“.

14-те най-добри секс съвета на всички времена

Брим допълва също, че това усещане зависи от „интимността на преживяването и вродената химия между партньорите“. Взаимното вглеждане в очите на другия и споделянето на лични истории може да допринесе за осъществяване на същата връзка.

Важно е да се отбележи, че не всички обстоятелства благоприятстват този ефект – заради негативното преживяване окситоцин не се отделя в случаи на сексуален тормоз, нито при редовен секс между съпрузи, чийто брак не е щастлив. За съжаление, този тип интимност не е способен да спаси връзката или да накара партньорите отново да се влюбят един в друг.

жена секс легло сън
Снимка: iStock

Специалистите твърдят още, че хората често реагират спрямо секса така, както им е било внушено. „Сексът създава усещане за нужда от обвързване с партньора, защото обществото е приело това като част от социалния сценарий“, казва Брим.

Според нея по същия начин стои и въпросът с поведението на половете след секс: „Ако ни е казано, че мъжете имат нужда от внимание след секс, а жените са склонни към безразборни контакти, такава ще бъде и реалността“.

Ето защо следващият път, когато изпитаме нещо такова, е добре да не бъркаме дейността на хормоните с любов. Препоръчително е да се запитаме дали просто сме харесали преживяването по време на секс, или чувстваме по-дълбоко ниво на близост и поради други причини.

Какво иска всяка зодия по време на секс

Още горещи статии:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти