Грях или не: Можете ли да правите секс по време на пости?

Семейният живот е различен от монашеския и не предполага строг аскетизъм. Но какво да правим по време на постите, които в православния календар са много? Да се въздържаме или да продължим брачните отношения? 

Дали да прави секс по време на постите или не е избор, който всеки прави сам за себе си, придържайки се към собствените си вътрешни убеждения. Няма такъв закон или правило, което да ви задължава да се откажете от интимност. Постенето обаче по същество включва въздържание, както на физическо, така и на емоционално ниво. 

секс
Снимка: iStock

Ограниченията, според духовните отци, позволяват да се избегне пресищането, което може да стане причина за много грехове. В крайна сметка то тласка човек към нови преживявания и експерименти, не му позволява да се задоволява с това, което има. По-специално, това се отнася за взаимоотношенията: дори хората, далеч от религията, са съгласни, че понякога е полезно да си липсват един на друг, за да освежат чувствата си. Напротив, пълната липса на задръжки може да притъпи емоциите и да доведе до разочарование и скука. Но да се върнем на Великия пост. 

От 13-то правило на св. Тимотей Александрийски следва, че любовните отношения между мъж и жена, извършени по съгласие, не могат да бъдат забранени. 

двойка секс секси
Снимка: Istock

Напротив, въздържанието може да доведе до още по-голямо изкушение и грях. За съзнателен подход към въздържанието се говори и в 3-то правило на св. Дионисий Александрийски. „ Ония, които са встъпили в брак, трябва да са съдии сами на себе си, понеже са чули Павел, който пише, че трябва по съгласие да се въздържат един от друг за някое време, за да пребъдват в молитва, и сетне пак да са заедно “, се казва в него. 

Като цяло Великият пост е време, в което човек работи върху своите зависимости. И ако сексуалният му живот е гладък и безгрешен, може би трябва да го остави на мира и вместо това да обърне внимание на други области от живота си. 

 

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти