Какво (не)можем да ядем по време на великденските пости и защо са полезни

жена храна хляб диета
Снимка: iStock

Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В този период се забранява дори да се пуши и да се пият алкохолни напитки, научихме от Gotvach.bg. По традиция Великденските пости започват веднага след Сирни Заговезни. През 2023 те стартират на 27 февруари, понеделник, и продължават до 15 април, включително. Тази година ще празнуваме Великден на 16 април.

Накратко, постът не е просто диета – въздържанието от определени храни (най-вече на тези с животински произход) не е самоцелно.

Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога. Телесното пречистване трябва да се съчетава с пречистването на душата. Истинският пост е отдалечаване от злото, обуздаване на езика, потушаване на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветите и лъжите.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние.

Как да се храним здравословно по време на пости

Разрешените храни са растителните: плодове – пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии, кисели краставички.

От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи, всякакви каши, приготвени с вода, и е разрешено да се пие чай

Най-строго е постенето през първата и последната седмица на Великденския пост. През Чистия понеделник – първият понеделник от Великденския пост, е прието пълно въздържание от храна. В петъка на първата седмица се разрешава да се яде само варена пшеница, подсладена с мед или захар.

През останалото време: понеделник, сряда, петък – сухоежбина: вода, хляб, плодове, зеленчуци, компоти. Във вторник и четвъртък – гореща храна без мазнина.

В събота и неделя – храна с растителна мазнина

Олиото и рибата са забранени през повечето време. Тяхната консумация се разрешава само на Благовещение – 25 март и Цветница, която тази година е на 9 април.

Позволените продукти са хлябът, макаронените изделия, плодовете, зеленчуците, соевите продукти, ориз, зърнени продукти, локум, халва и мед.

Според църковните канони постът не трябва да е единствено с храната, а и духа. През този период трябва да бъдем по-смирени и да помагаме на близките си. Не трябва да се гневим, да завиждаме, както и да бъдем алчни, завистливи и похотливи.

7 вкусни рецепти за постни десерти

Разумното въздържание от някои храни по време на Великденския пост е полезно за организма, тъй като наистина му действа пречистващо.

Църквата позволява на някои групи хора  да не се постят – строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.  За тях драстичната промяна в диетата може да е неблагоприятна.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти