Чудесата, случващи се с тялото по време на пости (част 1)

Чудесата, случващи се с тялото по време на пости (част 1)
Снимка: Thinkstock

Темата за постите е интересна от културна, религиозна, философска и историческа гледна точка. Значението им за организма и влиянието им върху здравето често предизвикват разгорещени дебати.

Любопитно е и да се проследи „еволюцията” на постенето. Древният човек е прекарвал определени периоди от годината без животинска храна, защото не е успявал да си я набави. Религиозният пост е свързан не толкова с определено хранително поведение, а по-скоро с аскетизъм и борба с греха.

Напоследък на преден план излиза въздържанието от различни видове храни – не само постене, но и вегетарианство, веганство, суровоядство. А също и с други форми на избягване на забраняване на определени продукти например протеинова диета или палеолитната диета. Идеята на тези ограничения обаче е коренно различна – те са опит на алиментарно презадоволения през всички сезони съвременен човек да избере онова, което е полезно за организма му.

Жалкото в случая е, че често тези съвременни течения са твърде крайни и ефектът върху здравето по-скоро отрицателен.

Вкусната и калорична храна е удоволствие за мозъка, въздържането от нея – също

На пръв поглед това твърдение звучи малко парадоксално, но дали наистина е така. В предишната статия ви разказах за серотинина – една от молекуите на удоволствието. Различни проучвания са доказали, че след прием на обилна, калорична, богата на въглехидрати (захари) и мазнини храна се увеличават нивата на аминокиселината триптофан в кръвта, превръщането на триптофана в серотонин в мозъчните неврони и освобождаването му в синапсите.

Синапсът е мястото, където се допират мембраните на две нервни клетки и там те си обменят различни молекули, наречени невромедиатори. Нервната клетка синтезира серотонин и освобождавайки го в синапса, изпраща на съседната нервна клетка съобщение, че трябва да се почувства щастлива.

Но какво се случва със серотонина, попаднал в синапса, с молекулата, която метафорично разгледахме като добра новина. След известно време нервната клетка, изпратила новината, поглъща обратно част от него. Тази реабсорбция се осъществява с помощта на рецептори. При продължително въздържане от прием на сладки и мазнини храна броят им намалява следователно намалява способността на нервната клетка, изпратила “щастливата” молекула да погълне отново освободения в синапса серотонин.

Благодарение на това концентрацията му в синапса остава висока по-продължително време и нервната клетка, която приема съобщението се чувства щастлива по-дълго.

Докато щастието от обилното нахранване се получава мигновено, то щастието чрез въздържание (и намаляване на броя на рецепторите) се постига след лишения в продължение на няколко дни. И в двата случая обаче говорим само за нюанси, а не за цялостна промяна на чувствата и настроението.

Доставката на минерали и микроелементи с храната е важна, но по-важно е тяхното усвояване

Любимият аргумент на противниците на постенето и вегетарианството е развитието на недоимъчни състояния – например на желязодефицитна анемия. Любимият контрааргумент на привържениците пък са спанакът и копривата. Всъщност човешкият организъм съдържа около 3-4 грама желязо – част от него влиза в състава на хемоглобина (белтък, който свързва и пренася кислорода в кръвта), миоглобина (белтък, който свързва и пренася кислорода в мускулите) и други ензими.

Друга част се съхранява в депа, пак свързани с различни белтъци. Дефицитно състояние се развива, когато депата се изчерпят. Загубата на желязо се осъществява с отпадането на мъртви клетки (от кожа и храносмилателен тракт), с менструацията при жените, при кръвозагуба.

А презареждането става чрез усвояването му в червата. Както в организмът, така и в храната желязото е под формата на йони – за разлика от електронеутралните атоми, които изграждат, да речем, пирона. В растителните храни преобладава двувалентното желязо (феройони), което трябва да се окисли до тривалентно (ферийони), за да се усвои. Освен това съдържащият се в месото ферийон е в центъра на порфиринов пръстен (аналогичен на пръстена, в който е включено желязото в човешкият хемоглобин) и това допълнително улеснява усвояването му.

Друг важен йон е калциевият. За да се усвои и за да се натрупа в костите, са нужни оптимални количества витамин Д, има отношение и към обмяната на веществата, имунния отговор, а може би и към настроението. Прекурсори (вещества, от които може да се синтезира в организма) на този витамин са холекалциферолът, който се съдържа в храни от животински произход, и ергокалциферолът, който се съдържа в растителни храни.

Най-богати на холекалциферол са тлъстите океански риби - сьомга и херинга, риба тон, съдържа се в млечните продукти (най-много в сирена и кашкавал, по-малко в киселото и още по-малко в прясното мляко, а в обезмаслените млека почти никак освен ако не е изкуствено добавен).

От растителните храни най-богати на ергокалциферол са някои видове гъби.

Ако въпреки важността на витамин Д, смятате консумацията на мляко и млечни продукти по време на пости за прекалено либерална и сте решили да ги изключите от менюто си, то добре би било да се излагате на слънце за по 10-15 минути дневно, за да се синтезира в кожата този изключителен витамин, запасите от който вече са се поизчерпили през зимата.

Как непълноценната храна изяжда мускулите, ще разберете утре във втората част на статията!

Автор: д-р Весела Георгиева

Прочетете още:

Постете само, ако сте напълно здрави!

Постите – духовно и физическо пречистване

7 рецепти за постни десерти

Най-добрите постни заместители на месото

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти