Чудесата, случващи се с тялото по време на пости (част 2)

Чудесата, случващи се с тялото по време на пости (част 2)
Снимка: Thinkstock

Припомнете си първа част на статията ТУК!

Непълноценната храна изяжда мускулите

За да функционира организмът, той постоянно синтезира протеини с различни функции. Белтъчна природа имат ензимите, благодарение на които се осъществяват биохимичните процеси в клетката, антителата, които защитават организма от бактерии, някои от хормоните, които осъществяват регулаторна функция.

Протеини влизат в строежа на клетъчната мембрана, изграждат придатъците на кожата – косми и нокти и контрактилните нишки, благодарение на които мускулите се съкращават, свързват и пренасят различни вещества в кръвта. Част от тези белтъци се увреждат и трябва да се заменят с нови, други се изгубват при отпадането на съответната клетка.

За да расте младият организъм, клетките му трябва да се делят, а за целта да получава и да синтезира повече белтъци. За да съществуваме, постоянно трябва да се произвеждат нови протеини, градивният материал за които са 20-те аминокиселини (8 от които незаменими за човека). Затова е важно храната да доставя достатъчно количество разнообразни аминокиселини.

Животинските белтъци са пълноценни – съдържат всички видове аминокиселини, включително незаменимите. Ето защо да се заменят с растителни протеини е трудно. Най-богати на белтъчини от растителните храни са ядките, семената и варивата.

Специално внимание в случая заслужават елда, соя (само да не е геномодифицирана) и боб (като богата на белтъци традиционна българска култура). Освен протеини, те съдържат и дълговерижни въглехидрати, на което се дължи засищащият ефект. Ако организмът не получава достатъчни като количество и качество аминокиселини, той разгражда собствени белтъци, като най-напред посяга на мускулите.

За деца, старци, бременни, кърмачки, болни и изтощени хора постът е опасно изпитание с понякога непредвидими негативни последици за здравето. За зрели хора в добро общо състояние, които не страдат от остри или хронични заболявания, постът е допустим, но в строгите си форми също крие съществени рискове за организма, вероятността за които зависи от редица предразположения и от наличните резерви.

Тъй като всеки е различен, за да бъдете сигурни, че можете временно да се откажете от животински продукти, без да си навредите, е добре да се посъветвате с лекар какви лишения и за какъв период можете да понесете.

Според мен най-полезният елемент от поста е въздържането от лоши помисли и дела.

Затова бъдете добри, независимо от това какво ще похапвате до Великден. 

Автор: д-р Весела Георгиева

Прочетете още:

Постете само, ако сте напълно здрави!

Постите – духовно и физическо пречистване

7 рецепти за постни десерти

Най-добрите постни заместители на месото

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти