Защо децата боледуват през пролетта

f
Снимка: Thinkstock

Зимата и грипът отмина, но жадуваното спокойствие така и не дойде в повечето семейства с малки деца. Те продължават да боледуват, въпреки заторлянето на времето. Има си причини за това, и то няколко.

Децата ни са изтощени от десетките вирусни и бактериални инфекции. А тази зима те бяха тежки и продължителни с високи температури, постоянни хреми и кашлици. Възможностите на имунната система не са безкрайни и тя се изтощава. През зимата детският организъм трябваше да се справи и с многото лекарства –антибиотици, противовирусни препарати, сиропи, антипиретици...плюс некачествена храна и мръсен въздух в мъгливите дни. Точно на такъв терен вирусите и бактериите виреят най-добре и се развножават безпрепятствено.

f
Снимка: Thinkstock

Променливото време в преходните сезони също допринасят за лесното разболяване на децата. Около половината деца са метеочувствителни – реагират на капризите на времето с главоболие, отпадналост, виене на свят, стават раздразнителни и имат проблеми със съня, които изтощават още повече детския организъм. Тези неприятности зависят от състоянието на вегетативната нервна система.

f
Снимка: Thinkstock

Липсата на витамини  и некачествена храна също влошават здравното състояние на децата. Пресни плодове с изключение на цитрусите почти липсват, а и малките предпочитат вафлите и шоколада. Някои родители правят грешката да лишават децата си от мазнини, а те са полезни на растящият организъм, съдържат важните мастноразтворими витамини (А,Д, Е), изграждат нервната система, хормоните и т.н. Прясно приготвената домашна храна често липсва на трапезата за сметка на полуфабрикати, дюнери, пици, храна от топлите витрини...

f
Снимка: Thinkstock

Има как да се помогне на децата. За да укрепнат е добре малките да се спрат за известно време от детските ясли и градини, там вирусите са десетки и децата лесно си ги предават едно на друго. Ограничете лакомствата, те убиват апетита и детето не се храни със здравословна храна. А тя включва разнообразни храни, мед, риба, задължително всеки ден плод според сезона. На помощ на тези, които не обичат риба, идва рибеното масло, то укрепва имунитета, вече се продава във форма, която не мирише. Всеки ден разходка и игра на открито, дори и в студено време, стига да няма вятър и мъгла.

f
Снимка: Thinkstock

Облеклото трябва да е адекватно, нашенският патент да навличаме децата с много дрехи ги разболява още повече. Те се изнежват, а комбинацията изпотено дете и студ не е разумна. И да не забравяме съня, само отпочиналият организъм може да даде отпор на болестите. Използвайте естествени имуномодулатори –мед, прополис, черен бъз, чесън, лук. Здравите деца не се нуждаят от лекарства за имунната сситема, освен ако има доказан имунен дефицит или поне се подозира за него. В тези случаи не си назначавайте сами лечение, имунната система е все още неразгадана докрай и се иска опит и знания на специалист.

f
Снимка: Thinkstock

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти