Лечение или тормоз: опасни похвати при лечението на децата

Лечение или тормоз: опасни похвати при лечението на децата
Снимка: netinfo

Всеки родител иска детето му да оздравее бързо. Повечето изпълняват съвестно лекарските препоръки и спокойно чакат симтомите да отминат.

Други нямат търпение и прилагат странни техники, чути от „компетентни” познати или препоръчани в интернет от всезнаещи родители. Които не само може да са неефективни, но и много травмиращи и опасни за детето.

Припомнете си още: Изпитани природни рецепти при болно гърло

Ето някои от тях:

Драстично сваляне на висока температура със студен чаршаф. Редовна пратика в миналото –горещото дете се завива в чаршаф напоен със студена вода. Много травмиращо за детето, а от голямата разлика в температурите то може да изпадне в шок. Най-добре детето да се потопи във ваничка с топла вода като за къпане и постепенно водата да се охлади като се добавя студена. Това се прилага при наистина висока температура, към 40 градуса. Умерената температура до 38 градуса и при добро общо състояние на детето не трябва да се сваля, тя е полезна за оздравяването, означава, че имунната система работи.

Припомнете си още: (Не)истини за витамин С: Дали наистина е панацея вездесъщият витамин или поредната мода в медицината?

Отстраняването на гнойните налепи по сливиците със сода за хляб не само не върши работа, но е и опасно. Възпалената лигавица е лесно ранима и абразивната сода я наранява допълнително.

Освен това може да се засегне кръвоносен съд и инфекцията да се вкара директно в кръвообръщението на детето.

Припомнете си още: Кога водата става опасна

Содата върши работа когато се прилага под формата на гаргара прибавена към отвара от лайка например. Нетравмиращо и безопасно е прилагането на нишадър (мокра сламка за пиене се потапя в нишадър и се духва в гърлото на детето), спрейове за гърло, компреси.

Снимка: netinfo

Прилагането на свещички в ануса е крайно неприятно за децата. Но има случаи, когато това се налага – гърч (свещички с диазепам), многократни повръщания, много висока температура, особено при деца с епилепсия и предразположени към температурни гърчове, упорит запек. Има родители, които се паникьосват и при ниска температура веднага слагат свещички, защото имат бързо действие (вярно е). Използвайте свещички, само когато е необходимо, анусът е изход, а не вход!

Припомнете си още: Най-сигурната защита от рак на маточната шийка

Снимка: netinfo

Няма по-неприятна процедура за малкото дете от почистването на нослето му. Ако малкото не може да диша и да спи от запушен нос, трябва да му се помогне. Но преследването на детето при най-лекия сопол с аспиратор и спрей в ръка си е лека форма на съдизъм. Знаете за колко време минава хремата с или без лечение. Най-лесно и бързо се промива нослето с физиологичен разтвор на спрей. Хипертоничния разтвор отпушва носа много по-лесно отколкото обикновения физиологичен разтвор, но трябва да се спазват точно указанията на опаковката за възрастта на детето и броя на апликациите.

Припомнете си още: 8 уж невинни навика, които вредят на очите

Снимка: netinfo

Даването на много, повечето ненужни лекарства на болното дете също може да е опасно. Тук вина имат и лекарите, някои изписват по 7-8 лекарства за една проста хрема, която така или иначе ще отмине.

Припомнете си още: Жълтият кантарион: лекарство за тялото и душата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти